banner38

banner31

OSB'lerde yatırım cazip hale geldi

Bakan Çağlayan : Teşvik sistemi ile yatırımlar çekici kılındı.

GÜNDEM 22.04.2012, 22:41 22.04.2012, 21:42
OSB'lerde yatırım cazip hale geldi
banner40

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırımı çekici kıldığını vurguladı. Çağlayan, 6. bölge olarak değerlendirilen Doğu ve Güneydoğu illerinde olup OSB bünyesinde bulunan firmaların alacakları teşviklerin yatırım miktarlarını aşacağını dile getirdi.



Ekonomi Bakanı Çağlayan, yeni teşvik sisteminin detaylarını, uygulama usul ve esaslarını basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Sistemin dört ana bileşeni bulunduğuna işaret eden Çağlayan, bunların Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki'nden oluştuğunu belirtti.



Sivil toplum örgütlerinin vergi indirimi adına taleplerinin arttığını aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:



"Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında yatırıma katkı oranı yüzde 15 ila 50 arasında, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Uygulamaları kapsamında yüzde 25 ila 60 arasında kademelendirildi. Yatırımların OSB'lerde yapılması halinde yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oranlardan yararlanılacak. 6. bölgede de yatırıma katkı oranı 5 puan artırımlı olarak Bölgesel Teşvik Uygulamaları için yüzde 55, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki için de yüzde 65'e denk gelecek."



Amaçlarının yatırımların bir an evvel hayata geçirilmesi olduğunu aktaran Çağlayan, "31 Aralık 2013 tarihine dek başlayacak yatırımlara uygulanacak yatırım katkı oranları sonraki dönemler ele alındığında fazla." dedi.



Ekonomi Bakanı, vergi indiriminde oranların bölgelere göre kademelendirildiğini vurguladı. Zafer Çağlayan, yatırım döneminde firmaların yatırım katkı tutarının 2. bölgede yüzde 10'unu, 3. bölgede yüzde 20'sini, 4. bölgede yüzde 30'unu, 5. bölgede yüzde 50'sini, 6. bölgede yüzde 80'ini diğer faaliyetlerinden elde edilen gelirlerine uygulayabileceklerini ifade etti. Bu durumun Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki için de geçerli olduğunu bildirdi.



Sigorta primi teşviklerinin bölgelere göre kademeli olarak 2 ila 12 sene aralığında uygulanacağını anlatan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:



"Yeni sistemde bu desteğin müddeti tüm bölgelerde artıyor. 6. bölgede yapılacak yatırımlarda yatırımcılarımızın ödemeleri gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete denk gelen tutarı 10 sene, yatırımların organize sanayi bölgelerine yapılması halinde 12 sene devlet tarafından karşılanacak. 6. bölgede uygulanan ve asgari ücretten belirlenen sigorta primi işçi hissesi desteği ve Gelir Vergisi desteği ile yatırımcılarımızın işgücü maliyetlerini minimuma indiriyoruz. Bu desteklerle 6. bölgemizi işgücü maliyetleri bakımından ülkenin en avantajlı yeri haline getirmeyi, bölgede istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Yatırımcılarımızın 6. bölgeye yatırım yapmamaları için artık bir bahane kalmadı.



Doğu ve Güneydoğu illerimizde devletin, iktidarların, kurumların, sivil toplumun, sanayicinin, yatırımcının, senelerin ihmali var. Biz, bu ihmallere karşı gayret ederken, terör örütünün sorunlara çare üretilmemesi adına yürüttüğü faaliyetler ortada. Yeni teşvik sistemi, kapsamlı adım atarak bölge illerine özel sektör yatırımları adına yenilikler getiriyor. Artık bölgenin önde gelen isimlerinin kendi memleketlerine yatırım yapmalarını temenni ediyoruz."



Teşvikler kapsamında faiz desteği tutarlarının artırıldığını belirten Çağlayan, "Bu desteğin 1. ve 2. bölge dışında tüm bölgelerde yatırım yapacaklar kullandıkları TL türünden kredilerin senelik faiz oranlarınının 3 ila 7 puanı, döviz türü kredinlerin ise 1 veya 2 puanı 500-900 bin lira aralığında Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak." ifadelerini kullandı.



OSB'lerin yatırım yapmanın faydalarına değinen Çağlayan, konu ile ilgili şu örneği verdi:



"Bölgesel teşvik verdiğimiz bir projede 5 milyon lira yatırım yapılıyor, 40 eleman istihdam ediliyor. 1. bölgede yapılırsa 1,3 milyon lira, 2. bölgede yapılırsa 1,7 milyon lira, 3. bölgede yapılırsa 2,6 milyon lira, 4. bölgede 3 milyon lira, 5. bölgede 3,7 milyon lira destek sunulacak. Yatırım 6. bölgede hayata geçirildiği takdirde bu rakam nominal yatırım büyüklüğünü aşarak 5,2 milyon liraya varıyor. Yani yatırımlara yatırım tutarının yüzde 100'üne kadar değişen oranlarda katkı sunuyoruz." 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
14°
açık
banner36
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29