banner38

banner31

banner41

24.06.2012, 16:17 260

Emniyet şeridi

Radyoda fahri trafik müfettişinin söylediği bu, ‘trafikte en emniyetsiz şerit emniyet şerididir.’ Acaba bunun için mi adına emniyet şeridi denmiştir? Ana yollarda kesik çizgiler ile bölünmüş yolun en sağında sürekli çizginin daha sağında olan dar bölgedir emniyet şeridi. Bu şerit acil durumlarda kullanılmak üzere rezerv edilmiştir. Özellikle büyükşehirlerde kaza veya ilk yardım anında kullanılması istenir. Ne hikmetse bizim ülkemizde başka amaçlarla da kullanılır. Emniyet şeridinde seyreden sürücünün bir olağanüstü durum ile karşılaştığında kaçacağı bir yer kalmamıştır, ya soldaki trafiğe ya da sağdaki duvar veya şarampole uçarsınız. Bu nedenle emniyet şeridi emniyetsiz bir şerittir.
Ne zaman emniyet şeridi kullanılır?
Bizde emniyet şeritleri vızır vızırdır. Diğer şeritlerdeki ahmaklar uzun kuyruklarda beklerken uyanık sürücüler buldukları mavi lambaları araçlarına takıp sükse yaparak buralardan geçerler. Halbuki burası tıkanan yolların sürekli ulaşıma açık tutulması gereken yerleridir. En çok kullanıcıları arasında fastfood taşıyıcıları ve acar şoförler bulunmaktadır. Bunlar için EDS falan çok önemli değil, çünkü plakanın peçete ile kapatılması gibi iptidai olmasına rağmen etkin bir yol bulmuşlardır en teknolojik denetim yönteminden kaçmak için.
Radyodaki sunucu ‘madem insanlar burayı kullanıyor bunu nakde çevirelim diyor. Nasıl mı? 100 TL veren bu şeridi kullanabilsin. İşte ülkemizin geldiği son nokta; ‘Paran kadar konuş’. İDO’da bastır parayı öne geç, trafikte bastır parayı emniyet şeridine geç. Dünyanın bazı şehirlerinde tercihli yol uygulaması var ama onun adı emniyet şeridi değil. Böyle giderse bizim emniyet şeridine yeni bir ad bulmamız gerekecek; ‘Keyfiyet şeridi’.
 
Trafik kuralları bu ülkede literatürdeki gibi değil anlaşıldığı gibi uygulanır. Mesela döner kavşaklara trafik lambası konulur. Neden? Çünkü lamba konmayan kavşakta geçiş üstünlüğü ilk önce burnunu sokanındır. Her ne kadar kitaplarda kavşağa ilk giren ilk çıkar dense de buna inanıp sakın ısrarla kavşağı dönmeye çalışmayın, her an aracınızın modelini değiştirmekle yüz yüze kalabilirsiniz.
 
En emniyetli Büyükşehir Bursa !
Bursa yolları planlanırken emniyet şeridine ihtiyaç duyulmamış. Buradan hareketle en emniyetli şehir Bursa mıdır? diye aklımıza gelmiyor değil. Batçık veya normal yol hiç fark etmez. Bir kaza anında aracımızın çekeceğimiz, acil durumda ambulansın kullanacağı bir yol bizde yok. Gerek görülmemiş. 300 mt. Gerideki acı sirenleri duyanlardan insaflı olanlar kendilerini sağa sola atmaya çalıştıkları gibi durumu fırsat gören acar sürücüler de açılan bu koridordan hızla kaçmaya çalışır veya hemen ambulansın arkasına kaçabilecek bir sote yer bulmaya çalışırlar.
Şehirler büyüdükçe herkesin uymak zorunda olduğu bu kuralları ortaya koymuş insanoğlu. Tabii insanlar için konulmuş bu kurallar. İnsanlıktan namını alamayanlar ise halen serbest. Hani namaz kılmak için akıl nasıl bir şart ise trafik kurallarına uymak için de insan olmak öyle bir şart. İnsanlıktan payını almamış olana hak ihlâli nasıl anlatılır? Kul hakkı nasıl anlatılır? Bu kişilere uzun trafik kuyruklarında yol vermek lazım, buyursunlar aramızdaki insan olmayan şoförler diye ! Sakın onlara bunu söz ile anlatmaya kalkmayın, hemen kendilerine ait koruma mekanizmaları ile (en basitinden tornavida mı olur, levye mi bilinmez) duruma müdahale edebilirler.
Sonuç olarak şehirler toplu yaşam alanlarıdır. Burada yaşamanın bir takım kuralları vardır. Bu kurallara uymak erdemdir, kul hakkına riayettir. Ülkemizin iki büyük şehrinde bu yaz büyük yol bakımları yapılmaktadır. İstanbul ve Ankara’ya gitme planları olanlar bugünlerde bir kez daha düşünsünler. Eğer araçları ile gitme zorunlulukları var ise tekrar düşünsünler. Çünkü trafiğe insanlıktan nasibi olmayanların çıkmasına engel yok ve bunların trafik kurallarını ihlal etmesine de bir engel yok. Çünkü bu kurallar insanlar için üretilmiştir.
  

- - - -

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
15°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17