Fabrika Yangınları Bursa OSB’de masaya yatırıldı
Bursa’da son dönemlerde artan fabrika yangınları üzerine Bursa OSB ve BOSİAD tarafından düzenlenen sempozyumda, alanında uzman isimler üretime büyük darbe vuran bu tür yangınların yaşanmaması için yapılması gerekenleri anlattı.
Bursa OSB ve BOSİAD tarafından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Bursa AFAD ile ortaklaşa düzenlenen “Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliği” konulu sempozyum Bursa OSB Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.
BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyuma TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, BURSA AFAD Endüstriyel Tesislerde Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) Olaylarında Müdahale Sorumlusu Mustafa Uybadin, Bursa OSB İSG Sağlık ve İtfaiye Yöneticisi Arif Özçelebi konuşmacı olarak katıldı.
YÖNETMELİKLERE UYULMALI
Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin, yaptığı açılış konuşmasında sempozyumun amacını sanayi tesislerinde sıkça yaşanmaya başlayan yangınlar nedeniyle bilgilerin güncellenmesi olarak özetledi. Şahin, şöyle devam etti:
“Ekonomik faaliyetlerde en önemli konu, elbette üretimdir. Ancak üretimin de hem tesis hem de çalışanlar açısından uygun şartlarda ve güvenli ortamlarda olması gerekmektedir. İşte bu anlamda olası tehditleri bertaraf etmek bizlere düşmektedir. Bu tehdit unsurları arasında doğal afetlerin yanı sıra kusur ve ihmaller de yer alabilmektedir. Endüstriyel tesislerde yangın güvenliği son derece önemlidir. Çünkü bir yangın hem çalışanların hem de tesisisin güvenliğini tehdit edebilir. Her tesisin kendi özelliklerine ve risklerine göre tedbirler alması gerekebilir. Yangın güvenliği konusunda bir uzmana danışmak ve yangın güvenliği yönetmeliklerine uymak da önemlidir."
YANGIN AYLAR ÖNCESİNDEN BAŞLIYOR
Yaklaşık 1 yıl kadar önce kendi firmalarında da bir yangın felaketi yaşadıklarını hatırlatarak konunun ciddiyetine ve önemine dikkat çeken Sempozyumun Moderatörü BOSİAD Başkanı Rasim Çağan da şunları söyledi;
“Kişisel tecrübem şirketlerde yangın, o gün olmuyor; Yapılan ihmallerle, tedbirsizliklerle aylar öncesinde başlıyor. Yangın, sadece bunların bir sonucu. Bugünkü tecrübemle şirkette İSG, direkt Genel Müdür olarak benim üzerimde, bana bağlı. Bir şey yapmadan evvel önce İSG’ye soruyorum, ondan sonra uyguluyorum. Bu kesinlikle dikkate alınması gereken bir konu. Hatta bazen bunu layıkıyla yapmak o kadar pahalı ki; Biz İSG’yi Avrupa Standartları’nda yaparsak, çevreye de onlar gibi dikkat edersek, bu verimsizliğimizle bazı ürünleri Avrupa’dan daha pahalı yaparız. Aslında bizler, iş güvenliğini ve çevreyi dikkate almayarak, buradan tasarruflarımızla Avrupa ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bu çok yanlış ve sonunda da çok acı bir fatura çıkıyor.”
Yangının üç temel sebebini ‘Kimya, Elektrik ve İnsan’ olarak özetleyen Çağan, bu unsurlardan kimya ayağını anlatmak üzere mikrofonu TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu’ya uzattı. Mutlu, ‘Endüstriyel Tesislerde Kimyasal Yangınların Sebepleri Önlemleri Söndürülmesi, Kimyasalların Depolanması’ başlıklı konuşmasında şunları kaydetti:
“Kimyasal bir tepkime olan yangın konusunda, tedbir ve önlem her zaman daha ucuzdur. Dolayısıyla yangına başladıktan sonra değil, başlamadan müdahale etmemiz bizim için çok daha önemli. Uzman kişiler tarafından Kurum Risk Değerlendirmesi mutlaka yapılmalıdır. İş güvenliği tedbirleri mutlaka alınmalıdır. Risk Değerlendirmesi yapılacak tüm tesislerin yangın çıkma potansiyeli olduğunu öncelikle kabul etmesi, yangın güvenliğinin ilk adımıdır. Her işletme bir potansiyel yangın riski taşımaktadır. Tüm endüstriyel tesislerde yangın önleme programının başarısı o işletmenin üst yönetiminde başlar. Lütfen işverenlerimiz, İş Güvenliği Uzmanları ne diyorsa ertelemek yerine kulak versinler. Çünkü kulak vermedikleri takdirde zararı çok büyük oluyor.”
TESİSLER PROJEYE GÖRE YAPILMIYOR
Mutlu’nun ardından söz alan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Burak Özgen de “Endüstriyel Tesislerde Elektrik Kaynaklı Risk Etmenleri ve Korunma Yöntemleri” başlıklı sunumu ile yangına sebep olan diğer unsurlardan ‘elektrik’ konusuna dikkat çekti. Elektrik kaynaklı yangınların en büyük sebebini çizilen projeye göre yapılmayan tesislerin oluşturduğuna dikkati çeken Özgen, endüstriyel tesislerde kullanılması gereken malzemelerin seçiminde güvenliğin ön planda tutulması gerektiğini belirtti. “Fabrikalarda yapılan en büyük hatalardan biri ruhsatı aldıktan sonra, kendi ihtiyacınıza göre projede değişiklikler yapılması. Elektrikten kaynaklı yangınların en büyük sebeplerinden biri de bu” diyen Özgen, Bursa’daki en büyük sorunlarından bir diğerinin de özel trafolu tesislerde işletme sorumlularının istihdam edilmemesi olduğunu söyledi.
16.00-24.00 SAATLERİNE DİKKAT!
Bursa AFAD Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KRBN) Tehditlere Müdahale Eden Ekip Sorumlusu Mustafa Uybadin de “Endüstriyel Tesislerde KBRN Olaylarında İş birliği ve Koordinasyon” konusunda paylaşımda bulunurken, “Endüstriyel Tesislerde Elektrik ve Kimyasal Kaynaklı Yangın Riskleri” hakkında bilgi veren Bursa OSB İSG Sağlık ve İtfaiye Yöneticisi Arif Özçelebi ise şu istatistikleri paylaştı:
“Bursa’da 2022 yılında gerçekleşen 19 endüstriyel yangında, 2 işçi hayatını kaybederken, 22 işçi yaralanmıştır. 2 endüstriyel patlama olayında ise 3 işçi hayatını kaybetmiş, 6 işçi yaralanmıştır. İSG Sağlık ve İtfaiye Yöneticiliği olarak 2022 yılında, gerçekleşen 35 yangın olayına ekiplerimizce müdahale edilmiştir. Sanayimizde meydana gelen 35 yangının başlangıç zamanları bakımından, 08.00/16.00 çalışma saatleri içerisinde 9 yangın, 16.00/24.00 çalışma saatleri içerisinde 17 yangın, 24.00/08.00 çalışma saatleri içerisinde 9 yangın meydana geldiği görülmektedir. Dolayısıyla 16.00/24.00 saatleri yangın açısından büyük risk barındırmaktadır.”
Özçelebi, konuşmasını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle tamamladı:
“Felaket başa gelmeden evvel önleyici tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur.”
Soru ve cevaplarla devam eden sempozyum, Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin tarafından katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.
İmsak | 05:31 | ||
Güneş | 06:54 | ||
Öğle | 12:58 | ||
İkindi | 16:15 | ||
Akşam | 18:52 | ||
Yatsı | 20:10 |