banner38

banner31

banner41

30.05.2012, 17:20 302

İnovasyon + imitasyon : İmovasyon mu ..?

 
 
İnovasyon + imitasyon : İmovasyon mu ..?
 
Pazartesi günü: Sabancı Üniversitesinin hazırladığı bir konferansta ülkemizdeki inovasyon imajını kökünden sarsacak açıklamalarda bulunan bir bilim adamı vardı.
 
Çin’de kazandığı deneyimlerinin ürünü olan son kitabı Copycats (Taklitçiler) ile bir çok değerin yerini değiştirmeye soyunan Oded Shenkar, ilk kez geldiği Türkiye’de inovasyona, ekonomiye ve ülkemizin sanayi/teknolojik gelişimine dair önemli yorumlar yaptı.
Bugün sizlerle bu ilginç gelişmeleri paylaşacağım.
 
Bugüne dek 100’e yakın inovasyon yazısı yazan ve hayatında bir çok inovatif değere sahiplenen bir yazar olarak, Oded Shenkar’ın anlattıklarından sonraki bakış açımı da yazıma yansıtmaya çalışacağım.
 
İnovasyon mu yoksa imitasyon mu ikilemi içinde…
 
İmovasyonun gücü ..?
 
Uzun yıllar yaşadığı Çin ile ilgili bilgi birikimini kitaplarına taşıyan ve bu konuda global iş dünyasına yepyeni kavramlar kazandıran Prof. Oded Shenkar, sınır ötesi rekabet arenasında kullanılacak yöntemleri anlattı.
 
İstanbul 4.Levent’te bulunan Sabancı Center Hacı Ömer Konferans Salonunda verdiği konferansta ilginç ve anlamlı anlatımlar sunan Prof. Oded  Shenkar, inovasyon ile imitasyonun karışımı olan yeni kavramın açıklamalarını da yaptı.
 
İmovasyonun artık yeni bir değer olarak iş dünyasına kazınacağını belirten ünlü stratejist Shenkar, yeni terimin 10 temel kuralını da anlattı.
 
Biliniyor ki: dünya genelinde bir çok sanayici-işadamı-bilim adamı ve hatta politikacı inovasyonun ekonomik büyümedeki rolünün vazgeçilmez olduğunu savunuyorlar.
İnovasyon savunucuları; yenilikçi olmayı başaramayanların yok olmak zorunda kalacağını yürekten inanıyorlar ve taklitçileri “kötü çocuklar” olarak yorumluyorlar.
 
Ama önceki gün Sabancı Center’da konuşan Oded Shenkar, gerçek yaşama bakıldığında hem kopye çeken hem de başarılı olan şirketler olduğunu belirterek “Öyleyse..?” dedirten soru işaretleri yarattı.
 
İmitasyonun çok kötü bir düşünce olmadığının altını çizen Prof.Shenkar, “ En kazançlı inovasyonlar, içlerinde güçlü bir doz imitasyon barındıranlardır” diyerek konuya oldukça farklı bir pencere açtı.
 
İş dünyasının yaşaması ve refahı için imitasyonun en az inovasyon kadar önemli olmakla kalmayıp, aynı zamanda inovasyonun etkin bir biçimde uygulanabilmesi için yaşamsal bir rol üstlendiğine dikkat çeken ünlü stratejist, 2 kavramı bir araya getirerek İMOVASYONU ortaya çıkarmış.
 
Süpermarket zincirlerinin ünlü markaları kopye çekerek kendi markalarını yarattıklarını belirten Oded Shenkar, bir çok ünlü markayı isim- isim sayarak yeryüzünde kopyeciliğin ulaştığı boyutlara örnekler verdi.
 
Ünlü stratejist; Türkiye’nin şu anda 1990’daki Çin’e çok benzediğini de belirterek: “Dünya pazarlarına giriş aşaması öncesini yaşayan bu ülkede herkes inovasyona inanmış görünüyor. Bu güzel bir gelişme ama imovasyonu da gözden uzak tutmayın” dedi.
 
10 Temel Kural
 
Yaptığı bir araştırmada: hayata geçirilen 48 inovasyon projesinden 34’ünün taklit olduğunu ortaya çıkardığına dikkat çeken Prof.Shenkar, yeni kavram: imovasyonun 10 temel kuralını açıkladı ve tüm iş dünyasını bu kurallara uymaya davet etti.
 
*Neden-sonuç ilişkilerine bakarak sorunu derinlemesine inceleyin.
 
*Bireyleri kavramların içine yerleştirin.
 
*Hem defansif hem de ofansif oynayın.
 
*Değerleri asla göz ardı etmeyin.
 
*Tekerleği yeniden keşfetmeyin. Daha iyi ve ucuz versiyonunu yapabilirsiniz.
 
*Zamanlama her şey demek değildir.
 
*Bir şeyleri kavramların içine yerleştirmeyi deneyin.
 
*Taklit etmeyi bir damgalama olmaktan çıkarın. Onu kabul edilir hale getirin.
 
*Çapraz endüstrilere bakın. Kendi toprağınızın ötesine geçin.
 
*İnovasyon yapın. Daha sonra imitasyon yapın ve imovasyona ulaşın.Yoksa kör bir takipçi olursunuz ve yarışı nerede bitireceğinizi bilemezsiniz. 

- - - -

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
14°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17