banner38

banner31

Sanayiciler 'Reach Tüzüğü'ne kayıtsız kalmamalı

İlker Duran : Bir platform oluşturarak katkıda bulunmalıyız.

SEKTÖRLER 13.05.2012, 22:10 13.05.2012, 21:12
Sanayiciler 'Reach Tüzüğü'ne kayıtsız kalmamalı
banner40

 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Bursa Şubesi’nin Sektör Kurulu toplantıları devam ediyor. MÜSİAD Bursa Şubesi’nin Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu toplantısı Dobruca Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

 
Toplantıya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz da konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, kimyasallara ilişkin mevcut birçok mevzuatı içerisinde barındıran “Reach Tüzüğü” ve Bursa’nın kimya sektöründeki gelişim süreçleri gibi konular ele alındı.
 
Sektör kurulu toplantısının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, yeni teşvik yasasında kimya sektörünün de önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi. Çepni, “MÜSİAD’ın lokomotif sektör olarak kabul ettiği kimya, metal ve maden sektörü her insanı ilgilendiriyor. Yeni Teşvik Yasası’ndan şehrimiz nasıl yararlanacağının yollarını aramalı.Kimya sektörünün gelişimi ve yeni teşvik yasası konusunda yapılabilecek çalışmaları konuşarak bilgi alışverişinde bulunmalıyız” diye konuştu.
 
Kimyasallara ilişkin mevcut birçok mevzuatı tek bir çatı altında toplayan ve Avrupa Birliği müktesebatında yer alan “Reach Tüzüğü”nün oluşum sürecine bir platform oluşturarak katkı sağlanması gerektiğini söyleyen MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya, Metal ve Maden Sektörü Kurulu Başkanı İlker Duran, sanayicilerin doğrudan ilgilendiren bu konuya kayıtsız kalmamaları gerektiğini söyledi.
 
“REACH TÜZÜĞÜ ÜLKEMİZ ADINA ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLABİLİR”
 
MÜSİAD Sektör Kurulu Başkanlığı görevinin yanında BTSO 32. Komite Meclis Üyesi de olan İlker Duran, tüzüğün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın nezdinde yürütülen bir çalışma olduğunu hatırlattı. Duran, “Tüzük ile beraber iç pazar, sağlık, güvenlik, tüketici ve çevrenin korunması konularında gelişme bekleniyor. Her ülkenin kendi yapısına göre şekillendirilecek olan Reach Tüzüğü ülkemiz adına önemli bir kazanıma dönüşebilir” dedi.
 
Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz da, Bursa’da kimya sektörünün ihracatta,otomotiv ile tekstil ve hazır giyim sektöründen sonra üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Yılmaz, “Buna karşılık, Türkiye’de kimya sektöründe çok fazla ithalat yapıyor,ülkemizin toplam ithalatının yüzde 11’ini kimya sektörü oluşturuyor.  Bu da dış ticaret açığına sebebiyet veriyor” şeklinde konuştu.
Mahmut Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:
 
“Kimya sanayi, otomotiv, deri ürünleri, cam, tekstil ve kağıt ürünleri gibi birçok sektöre girdi sağlıyor. Tekstil sektörü girdilerinin yüzde 15’i, deri ürünleri sektörü girdilerinin yüzde 12’si, kağıt sektörü girdilerinin yüzde 50’sinden fazlası kimya sektöründen temin ediliyor. İlaçlar, sabun ve deterjanlar, soda, krom kimyasalları, bor kimyasalları, boyalar, sodyum sülfat, yağ asitleri ve uçucu yağlar, kimya sanayi üretiminde önde gelen ürünlerden bazıları.
Türkiye’nin geleceği için büyük düşünmek gerekiyor. Dünyada kimya sektörü önemli bir yer kaplıyor. Amerika sadece kimya sektörde yılda 150 milyar dolarlık ihracat yapıyor.”
Konuşmasında Avrupa’nın artık üretim üssü olmaktan çıktığını da belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, Avrupa’da çok büyük katma değer olmadığı sürece üretim yapılmadığını, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerin günümüzde üretim üssü haline geldiğini sözlerine ekledi.
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 11 Kasım 2024
İmsak 06:11
Güneş 07:38
Öğle 12:53
İkindi 15:33
Akşam 17:58
Yatsı 19:19