banner38

banner31

UİB'de dahilde işleme rejimi semineri

‘DİR’ kapsamında yararlanılabilecek muafiyetler ele alındı.

İŞ DÜNYASI 01.04.2012, 12:55 01.04.2012, 11:55
UİB'de dahilde işleme rejimi semineri
banner40
İhraç ürünleri üretmek için ithal edilen ve ithalatı gümrük vergisine tabi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren ‘Dahilde İşleme RejimiUİB’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında ele alındı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ihracatçı firmalar için bilgilendirme seminerlerine devam ediyor. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Mustafa Caner Sevimli’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Mevzuatı ve Uygulamaları’ seminerinde, ihracatçıların DİR kapsamında faydalanacakları muafiyetler, istisnalar ve indirimler ile rejimden nasıl yararlanacakları, uygulamada yapılması gerekenler, püf noktaları ve mevzuattaki son değişiklikler ele alındı.
İYİ TAKİP ŞART
Dahilde İşleme Rejimi’nin kullanılabilmesi için ihracat yapmanın şart olduğunu belirten Mustafa Caner Sevimli, ihraç edilecek ürün için gerekli tüm birimlerin ithalatında DİR’infirmalara gümrük vergilerinden muafiyet sağladığını açıkladı. Aranılan hammaddenin Türkiye’de olmaması, pahalı olması ya da kalite sıkıntısı durumunda ihracatçı firmaların DİR’e başvurduğunu aktaran Sevimli, “Artık mal satarken değil, ara mal alırken para kazanılıyor. Yurtdışı pazarlarda ürünün rekabetçi bir fiyatla satılması için üretimde maliyetlerin en aza indirilmesi şart. Türkiye’de bugün bütün sektörler bu rejimi kullanıyor” dedi.
Kingbetting style="color: black">DİR’in artık Türkiye’de kemikleşmiş ve kabul edilmiş bir sistem halini aldığını kaydeden Sevimli, devletin gümrük vergisinden vazgeçmesine karşılık üretim ve ihracatın artmasını beklediğini hatırlattı. Firma temsilcilerine “İç piyasa için devlet DİR’i kullandırmıyor, aksi durumunda ithalatta o ürünlerin vergilerini ödemek durumunda kalıyor, cezai işlemlerle karşılaşıyorsunuz” uyarısında bulunan Mustafa Caner Sevimli, bu işi iyi bilmekten ziyade iyi takip etmenin önemine değindi.
Sevimli sözlerini şöyle sürdürdü:
“DİR dış ticaret içinde başlı başına bir kapı ve bu işi iyi takip etmek gerekiyor. İthalat ve ihracatta mal tanımlarını çok iyi bilmek önemli. İthalatta gümrük muafiyeti için devlete ihracat sözü vermelisiniz. Rekabetin üst noktaya çıktığı, bütün mallarda fiyat aralıklarının kısaldığı bir ortamda DİR tüm sektörler için günün gerçeği. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da;bu iş, bir ekip işi. Üretim, ithalat, ihracat, pazarlama, muhasebe, yönetim tüm birimler mutlaka elini taşı altına koymalı.”
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:00
Öğle 13:06
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:31