banner38

banner31

BİSİAD atakta

TTK, ULUTEK ve KOSGEB konulu toplantı büyük ilgi gördü.

İŞ DÜNYASI 02.07.2012, 22:13 02.07.2012, 21:14
BİSİAD atakta
banner40
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesine sayılı günler kala, yapılan revizyonlarla birlikte eleştirilerde devam ediyor. Bilişim Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD) tarafından, özellikle bilişim sektörü için yeni bir pazar yaratacak olan kanunun, sektöre etkileri ve beklentilerinin konuşulduğu bir seminer düzenlendi.
 
ULUTEK, KOSGEB, BSMMMO işbirliği ile düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan BİSİAD Başkanı Osman Akın, yeni TTK’nın zorunlu kıldığı internet sitesi yapımının, sektöre ciddi bir iş yükü katmakla birlikte gelişimine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
 
1 milyon şirketin web sitesi bulunmadığını ifade eden BİSİAD Başkanı Akın,  Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan ve yürürlük öncesi maddelerinin bir kısmının revize edildiği TTK ile zorunlu kılınan internet sitesi yapım işine dikkat çekti. Akın; “1 milyon şirketin web sitesi bulunmuyor, başka bir ifade ile bu kadar sayıda şirketin web sitesi kurması gerekiyor. Ancak, merdiven altı üretim yapılması engellemeyen bu yasa ile, açıktan faydalanmak isteyenler ülke ekonomisini ciddi zarara uğratacaklar “ dedi.
 
Osman Akın sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni kanun ile getirilen zorunlulukların gerekli altyapıları oluşturulmalıdır. Kanun ile birlikte yapılması zorunlu kılınan internet siteleri, işinin ehli olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü işinin ehli olmayan kişilerin yapması demek hem sektöre darbe vurmak demek hem de ülke ekonomisine darbe vurmak demektir. 1 milyon tane web sitesini kim, ne şekilde yapacak?  Tartışmamız gereken konu bu olmalıdır.”
 
 
AKIN: “BİLİŞİM SAVUNMA KADAR ÖNEMLİDİR”
 
Bilişim Sektörü İşadamları Derneği Başkanı Osman Akın, toplantıda bilişimin stratejik önemine özellikle vurgu yaptı. Bilişimin savunma kadar önemli olduğunu belirten Akın, "Türkiye-Suriye ilişkilerine bakarsak bunun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Suriye olayı bu konudaki haklılığımızı gözler önüne sermiştir. Bu coğrafya içindeki bir ülkenin ve özellikle de dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmek isteyen bir ülkenin bilişim ve yazılım sektörüne uygun politikalar oluşturması gerekir.” Dedi.
 
Dünya’da bilişim sektörünün gelişmesine paralel olunması için sektörünün öneminin kavranması gerekliliğini belirten Akın, “yerli tramvay üretmekle övünüyoruz. Bunun reklamını yapıyoruz, insanlar bilmeli ki bu tarz işleri bilişim, yazılım sektörü ile yapıyoruz. Kamuoyu sektör temsilcilerine yeterli desteği vermeli” şeklinde sözlerini sürdürdü.
 
Türkiye’ de 75’ten fazla üniversitede Bilgisayar Mühendisliği bölümü bulunduğunu söyleyen Akın, konuşmasında ekonominin lokomotifi olan Bursa’ da bu bölümüm bulunmasının eksikliğini de dile getirdi.
 
Açılış konuşmasının ardından geçilen sunumlarda ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Agah Uğuz ise ULUTEK’ te olmanın bilişim firmalarına sağladığı faydalardan söz etti.
 
Teknopark kavramının 2001 yılında Türkiye’ye kazandırıldığını belirten Prof. Dr. Uğuz, “Teknoparklar, aynı sektörde faaliyet gösteren firmaları tek çatı altında toplayan bilim merkezleridir. Türkiye’de ilk teknoparkı 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kurdu. Yalnız şöyle bir durum söz konusudur. Kurulan ilk teknoparkın ardından 10 yıl geçtikten sonra ilgili kanun çıkmıştır. Bugün Türkiye’de 45 tane teknopark mevcuttur ve ULUTEK ekonomiye sağladığı fayda, doluluk, bünyesinde bulundurduğu firmalarının patent başvuru sayısı ve ar-ge faaliyetleri alanında ölçüm sonuçları doğrultusunda 10.sıradadır.” diye konuştu.
 
“Teknoparklar Ar-Ge merkezlerinin açılmasına öncülük ediyor” diyen Prof. Dr. Agah Uğuz, ULUTEK bünyesinde faaliyet gösteren birkaç firmanın gelişim süreçlerini burada tamamlamalarının ardından firmalarının bünyelerinde Ar-Ge departmanları oluşturduklarını, bu firmaların teknopark bünyesinden ayrılmalarına üzülürken, firmaların gelişimlerine katkı sağladıkları için de mutlu olduklarını da ifade etti.
 
TÜRKİYE, MALİYE BAKANLIĞI’NIN VESAYETİNİN ALTINDA EZİLİYOR
 
Üye ve sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Mesut Topcu ise Yeni Ticaret Kanunu’nun bilişim sektörüne etkilerinden bahsetti.
 
Mesut Topcu, YTTK’nın yürürlüğe girmeden yapılan değişikliklerle birlikte taşıyıcı kolonlarının kesildiğini belirtti.
 
Topcu, “Şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine kurulan bu ticaret kanununda bazı özellikler ortadan kaldırıldı. Mesela İnternet sayfasının denetim konusu da Bakanlar Kurulu'nun yetkisine bırakıldı. Bakanlar Kurulu da hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağını belirleyecek ve muhtemelen bununla ilgili dar çerçevede düzenleme yapacaktır” diye konuştu.
 
Maliye Bakanlığı, Türkiye’de Askeri bürokrasiden sonra en ağır vesayeti olan bir Bakanlıktır” diyen Topcu şunları söyledi:
 
“Maliye Bakanlığı Türkiye’de askeri bürokrasiden sonra en ağır vesayeti olan bir bakanlıktır. Bunu çok iyi bildiğim için söylüyorum. Ve bunun altında da bu ülke eziliyor. Kimse bunun farkında değil. Sayın başbakan sadece askeri vesayetle ilgileniyor. Sivil vesayetle ilgilenmiyor. Bu konuda u dönüşü tamamlanmış durumdadır. Muhasebe standartlarına uyma zorunluluğu yasalardan çıkartılıyor. Özel Türkiye Muhasebe Standartları getiriliyor.
 
Sunumların ardından ise Okan Üniversitesi’nden Eğitim Programları Geliştirme ve Pazarlama Uzmanı Alper Çelikel, Okan Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarından bahsederken, KOSGEB Kobi Uzman Yardımcısı Şevket Candaş da bilişim sektöründeki KOSGEB destekleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
  
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30