banner38

banner31

Tarım arazilerinin bölünmesine son

Milyarlarca liralık ekonomik kaybın önüne geçilecek.

GÜNDEM 04.03.2012, 10:01 04.03.2012, 09:09
Tarım arazilerinin bölünmesine son
banner40
Ak Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı,  yapılan hesaplamalara göre tarım arazilerin bölünmesi nedeniyle her yıl yaklaşık  8 milyar TL’lik bir ekonomik kayıp oluştuğuna dikkati çekerek, “AB’nin güçlü ekonomilerinde toprakların miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Ülkemizde ise tarım alanlarının mirasçılar arasında pay edilmesi dolayısıyla her yıl büyük kayıplar yaşanıyor. Ekonomiye büyük zarar veren bu sorunu çözeceğiz. Gerekli yasal düzenleme için toplumun çeşitli kesimlerinden 50 bin kişiyle yüz yüze anket yapılacak” dedi.
 
 
Türkiye, tarım alanlarının mirasçılar arasında pay edilmesi sonucu ortaya çıkan küçük parseller nedeniyle her yıl önemli miktarda ekonomik kayba uğruyor. Küçük parsellere gerekli yatırımın yapılamaması, üretimin sağlıklı takip edilememesi, kalitenin düşmesi ve birim maliyetlerin artması gibi birçok sorun nedeniyle ekonomide her yıl yaklaşık 8 milyar TL’lik kayıp olduğu varsayılıyor.
 
TARIM ARAZİLERİ BÖLÜNMEYECEK
 
Tarım alanlarının bölünmesini önlemek amacıyla çalışmaların yapıldığını belirten Ak Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, “Eğer gereken çalışmayı yapmazsak kayıplar daha da artacak. Tarım kesiminin ve ülke ekonomisinin uğradığı büyük kayıplara göz yumamayız” dedi.
 
Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birkaç gün önce ‘Tarım Arazilerinin Bölünmesinin Önlenmesi” konulu bir çalıştay düzenlendiğini ifade eden Matlı, “İlgili tüm kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştay çok verimli geçti. Çalıştay’da ele alınan konular hayata geçirildiğinde Türkiye önemli bir kamburdan kurtulmuş olacak” diye konuştu. 
 
Yapılan hesaplamalara göre, 10 dönümlük bir buğday tarlasında parsel küçüklüğünden dolayı gelir kaybının 150 lira olduğunu, ulaşımdan ayrıca 100 liralık bir kayıp sözkonusu olduğunu, bunlara ek olarak; makine kullanımı kaybının da 80 lira olarak hesaplandığını dile getiren Matlı, “Yani 10 dönümlük bir arazide yılda 330 lira kayıp meydana geliyor. Hükümet olarak yıllık destek bütçemiz 7,3 milyar lira. Yani bizim bir yılda çiftçiye verdiğimiz nakit desteği kadar bizim kaybımız var. Eğer bugün tedbir almazsak, bu parsel 3 kardeşe bölünürse, o zaman kayıp 2 katına çıkacak” şeklinde konuştu.
 
AB ÜLKELERİNDE ARAZİLER BÖLÜNMÜYOR
 
Türkiye’de 1952 yılında tarımsal işletme sayısının 2 milyon 500 bin olduğunu, sayının şimdi ise 3 milyon 100 bine çıktığını söyleyen Önder Matlı,  “60 yılda 600 bin yeni işletme daha ortaya çıkmış. O zaman parsel sayısı 15 milyon iken, şimdi 22 milyon olmuş. Bu durum arazilerin bölündüğünü açıkça gösteriyor. Parseller küçüldükçe ekonomik kayıplar da o oranda artıyor. Oysa, Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda gibi AB ülkelerinde toprak bölünmesine izin verilmiyor. Bizde Osmanlı döneminde de arazi bölünmemiş” dedi.
 
AK Parti Hükümeti olarak tarım arazilerinin bölünmesini önleyecek yasal düzenleme yapacaklarını kaydeden Matlı, bu konuda ilgili tüm kesimlerini görüşlerinin alınması amacıyla 50 bin kişiyle yüz yüze anket yapılacağını bildirdi.
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
14°
açık
banner36
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30