Delfin, yalıtımda fark yaratıyor
Yaklaşık 30 yıl önce uygulama ve boya satışı yapmak üzere kurulan, daha sonra yalıtım, boya ve yapı kimyasalları üretimine de başlayan Sonel Boya, TÜBİTAK tarafından yalıtım malzemelerinin yerlileştirilmesi için açılan proje çağrısı için geliştirdiği Defin markalı ısı, ses ve yangı yalıtım ürünüyle büyük bir başarı elde etti.
Sonel Boya Üretim Birimi Gn. Md. Emre Mert, ısı, ses ve yangın yalıtımını tek bir ürünle sağlayarak, TÜBİTAK’ın proje çağrısına katılan 110 firma arasından birinci seçildiklerini belirterek, Delfin’i yaygınlaştırmak amacıyla yeni yatırımlar yapacaklarını, önce İç Anadolu’da, sonra yurt dışında fabrika kurmayı planladıklarını söyledi.
Merhaba, ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
Sonel Boya Üretim Birimi Genel Müdürüyüm 1985 Bursa doğumluyum. Eğitim öğretim hayatımı Bursa’da ve Ankara’da tamamladım. Ardından yurt dışına giderek, üretim alanımızla ilgili eğitim aldım. 2009’da eğitimimi tamamlandıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve göreve başladım.
İş hayatına nasıl atıldınız?
Aslında ben iş hayatının içinde büyüdüm, aile firması olarak faaliyet gösterdiğimiz için okul dönemleri dahil hep işin içinde aktif olarak yer aldım, daha sonradan eğitimimi de bu alanda yaptığım için aslında hep işin içinde oldum. Bir anlamda alaylı kısımdan eğitimli kısma geçmiş oldum.
Firmanızın kuruluş hikayesini anlatabilir misiniz ? Sonel Boya’nın kuruluştan bugüne kadar geçirdiği aşamaları sizden dinleyebilir miyiz?
Sonel Boya, 1995 tarihinde kuruldu. Asıl kuruluş amacı, inşaat ve boya uygulama üzerinedir. 1995 yılında boya satışıyla başladığımız serüvene 2009 yılında yalıtım, boya ve yapı kimyasalları üretimiyle devam ettik. Sonel Boya A.Ş olarak; yurtiçi ve yurt dışında belli başlı projelerin uygulama işlerini başarıyla tamamladık. 2009 yılında da Delfin markası adı altında inşaatlarda ve hali hazırdaki yapılarda kullanılan yalıtım, boya ve yapı kimyasalları üretime başladık.
Sonel Boya’nın üretim çeşitleri nelerdir ?
Sonel Boya, Delfin markası olarak toplamda 58 çeşit ürün üretiyor. 58 çeşidin içinde; temelde kullanılan izolasyon malzemeleri, daire içinde kullanılan sürme izolasyonlar, dış cephede kullanılan ısı, ses, yangın yalıtım malzemeleri, dış cephe boyaları, iç cephe boyaları ve iç cephe astarları, yapısal harçlar ve yapıştırıcıları üretiyoruz.
Üretim tesisinizi tanıtabilir misiniz ? Kaç m2’lik bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz ? Üretim kapasiteniz nedir ?
İlk fabrikamız Bursa OSB’de idi, 2009’da kurmuştuk. 2018’de yeni fabrikamızı Kayapa OSB’de yaptık. Tesisimiz 2 bin 500 m2 kapalı alana sahip. Yıllık, toz grubunda 28 milyon kg. üretim kapasitemiz var, sıvı grubunda ise 4 milyon kg. üretimimiz var.
Yönetim kadronuz kimlerden oluşuyor ?
Sonel Boya’nın organizasyon şemasında iki ayrı bölüm var. İnşaat Birimi ve Üretim Birimi. Üretim Birimimizde toplam 18 kişilik bir ekibiz. 10 kişi üretimde, 2 kişi Ar Ge’de, diğer 6 kişi de satış pazarlamada çalışıyor.
Ana hatlarıyla faaliyet konularınızı özetler misiniz ? Sonel Boya A.Ş’nin üretim çeşitleri nelerdir ? Sonel Boya ürünleri hangi alanlarda kullanılıyor ?
Ürünlerimiz inşaatlarda temel izolasyonlarından başlayarak, iç cephelerde kullanılıyor, en son aşamalarda boya ve astarlarda kullanılıyor. Çatılarda ısı izolasyonlarında, iç cephelerde boya ve astarlar kullanılıyor. İç ve dış cephelerde ısı, ses, yangın yalıtımı olan bölgelerde kullanılıyor. Fabrika yapılarında yangın yalıtımlarında kullanılıyor. Çünkü A1 sınıfı hiç yanmaz malzemeler üretiyoruz biz. Ayrıca, okullar ve seminer salonları gibi yerlerde ses, yangın yalıtımı için kullanılıyor. İnşaatın olduğu her noktada varız.
İhracatınız var mı ?
Başta İsrail olmak üzere Kuveyt, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Belçika ve Hollanda’ya ihracatımız devam ediyor.
“Yüksek yalıtım özellikle sıva : Delfin Thermoproff” nasıl ortaya çıktı ? Bu konuda TÜBİTAK’la yürüttüğünüz projeyi anlatır mısınız ? Delfin Thermoproff’un içeriğinde neler var ?
Delfin ısı, ses, yangın yalıtım malzemesi bizim evladımız gibi, biz onunla büyüyoruz. Onun açtığı kapılar bizi çok uzaklara götürüyor, daha da uzak noktalara götürecek inşallah. Delfin, TÜBİTAK’ın başlattığı bir Ar ge projesi kapsamında ortaya çıktı. Devletimiz, cari açığın azaltılması hedefi kapsamında yurt dışına döviz çıkmaması amacıyla ısı, ses ve yangın yalıtım malzemelerinin yerlileştirilmesi ve doğal kaynaklarla üretilmesi için proje çağrısına çıktı. Biz de bu proje çağrısı üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi ve ULUTEK ile birlikte bir proje yaptık. Proje çağrısında, firmalardan, ısı, ses ve yangın yalıtım malzemeleri geliştirmeleri isteniyordu. 110 firma proje hazırladı, biz 110 firma arasından 1. seçildik.
TÜBİTAK; proje çağrısında firmalardan ısı, ses ve yangın yalıtım malzemelerini ayrı ayrı istiyordu. Biz ise hazırladığımız projeyle ısı, ses ve yangın yalıtım malzemesini tek bir üründe birleştirdik. Ve bunu yüzde 100 yerli sermaye ve yüzde 98 doğal kaynaklarla yaptık. Üç özelliği tek bir üründe birleştirdik. Bunun üzerine TÜBİTAK bize 2011’de İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nden hocalar atadı, onlarla birlikte çalışmaya başladık. 2012’de projemiz olumlu sonuçlandı. Daha sonra ürünümüzü kendi şantiyelerimizde Ar Ge amacıyla denedik. Laboratuvarda ürettik, Ar Ge desteği aldık ama önce kendi şantiyelerimizde testleri gerçekleştirdik. 2014 Nisan ayında da direk satışa başladık. Şu anda Sinpaş, Emlak Konut, KİPTAŞ ve TOKİ’nin şartnamelerine girdik ve halen bu konuda ana tedarikçiyiz.
Diğer taraftan; ürünümüz yurt dışında daha da olumlu karşılandı, çünkü yenilenebilir enerji kavramı oralarda daha erken gündeme gelmişti. Biz zaten “Yeşili Sev, Doğayı Koru” sloganıyla üniversitelerde, akademik odalarda ürünümüzü tanıtıyorduk. Tek bir ürünle 3 izolasyonu sağlayınca olumlu tepkiler aldık, yurt dışı bize hız kazandırdı.
Delfin Thermoproff hangi malzemelerden üretiliyor?
Delfin Thermoproff; yüzde 98 doğal taş tozundan üretiliyor. Yanmış volkanik taş tozlarını alıyoruz, kendi madenlerimizden çıkarıyoruz, Belli ısıl işlemlere tabi tutarak bunları son tüketiciye yalıtım malzemesi olarak sunuyoruz. Yapısı yüzde 98’i volkanik kayaçtan oluşuyor. Doğal taş tozları havayla temasa geçtiği süreci değer kaybetmiyor, bu yüzden binaların ömrüyle eşdeğer ömür garantisi veriyoruz. Çünkü kullandığımız ürün doğal taş tozu.
Kullanım alanları ise çok geniş. İster özel inşaatlarda, ister sanayi yapılarında ısı, ses ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılıyor. A 1 sınıf hiç yanmaz malzeme özelliğine sahip, 1.000 - 3.200 derece sıcaklığa kadar dayanabiliyor. Yüzde 100 nefes alıcı özelliğe sahip, nem, rutubet ve küf oluşturmuyor.
Bu ürün neden tercih edilmeli ? Sunduğu avantajlar nelerdir ?
Delfin Thermoproff, kullandığımız yapıya tek biri ürünle 3 izolasyonu birden sağlıyor, hem ısı, hem ses, hem de yangın. Sağladığı maliyet avantajı da; yüzde 10 - 15 arasında. En önemli avantajı ise; yapınızın ömrüyle eşdeğer ömürde olması. Bir kez uyguladığınızda ömür boyu bir daha uygulamanıza gerek kalmıyor.
Enerjiden kaynaklı cari açığın azaltılması ve de depreme, yangına, vs dayanıklılık açısından devlet bu alana nasıl destekler vermeli ?
Ülkemizde Ar Ge yapan firmalar bu alandaki çalışmalara başlarlar, Ar Ge’yi tamamlasalar bile, desteği alsalar bile çıkan ürünü ticarileştirebilecek sermayeleri kalmaz. Çünkü Ar Ge dipsiz bir kuyu gibi. Yaparsınız yaparsınız sonu gelmez. Ancak bunun belli bir noktada ticarileştirilmesi gerekir. Devletimizin aslında Ar Ge çalışmalarının yanı sıra Ar Ge ürünlerinin ticarileştirilmesine de destek olması gerekiyor. Ar Ge destekleri var, ama diğer taraftan geliştirilen ürünün ticarileştirilmesi boyutunda yeterli destekler verilmiyor. Firmalar da Ar Ge’den çıkan ürünlerle baş başa kalıyor. Bazen daha ilerisine sermayeleri yetmiyor ve yaptıkları çalışmaların üstüne sünger çekip kapatıyorlar.
Sonel Boya A.Ş’yi gelecekte nerede konumlandırıyorsunuz ? Önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mı? İnşaat sektörünün dışında farklı alanlarda yatırımlarınız olacak mı ?
Biz Sonel Boya olarak; Delfin ürünleriyle tamamıyla çevreciliğe odaklandık. Yurt dışında 12 yıl önce aldığımız referanslar var. Tamamıyla, tüm ürünlerimizle daha çevreci olmaya gideceğiz. Sonel Boya ve Delfin’i gelecekte daha büyük bir noktada, yurt dışında üretim yapan bir noktada görüyoruz. 2. fabrikamızı İç Anadolu bölgesinde kuracağız, 2024 sonu gibi. 2024 - 2025 gibi üretime başlarız. Bize gelen talepler ve navlun ücretlerinin yüksekliği nedeniyle bu ürünü yurt dışında üretmeyi planlıyoruz.
Bir yatırımcı ve girişimci olarak sektörünüzün zor ve keyifli tarafları nelerdir size göre? Karşılaştığınız zorluklar olmuştur mutlaka, bunları nasıl aştınız?
Bir girişimci olmak eşittir, sabır ve sonsuz çalışmaktır. Bu ülkede girişimci isen sabredeceksin, sabredeceksin ve sonunda daha fazla sabredeceksin. Biz bu yollardan geçtik şükür. Çalıştık, daha fazla çalıştık. Ama çok şükür sonunda istediğimiz noktaya geldik.
İş hayatı size neleri öğretti? Gerek sektöre yeni girmeyi düşünenlere, gerekse genç girişimcilere ne gibi tavsiyeleriniz olur?
İşinizi seveceksin, sevmediğin işi yapamazsın. Sabah işe giderken mutlu olacaksın, saate bakmayacaksın. Biz fabrikada saat kullanmayız mesela, fabrikada saat görmek istemiyorum ben. Yaptığın işi seversen hayatın bu olur, hayatın bu olursa başarılı olursun zaten.
Sonel Boya sosyal alanda neler yapıyor?
Delfin ormanı kuruyoruz. Delfin doğal yalıtım sıvası satışlarında, belli bir alım miktarına göre ağaç dikilecek, firmalara da sertifikalar verilecek. Yangından zarar gören bölgelere Delfin ormanları kuracağız.
Eklemek istedikleriniz?
Biz işimizi seviyoruz, inşallah daha iyilerini yapacağız, ülke olarak daha başarılı olmamız lazım. Ülkemizin kalkınması için çalışan tüm firmalarla gurur duyuyoruz.
İmsak | 06:13 | ||
Güneş | 07:40 | ||
Öğle | 12:53 | ||
İkindi | 15:32 | ||
Akşam | 17:56 | ||
Yatsı | 19:17 |