banner38

banner31

Cari açığa 'sivilce' benzetmesi

Bakan Çağlayan : Maalesef sivilce zaman zaman çıban haline gelebiliyor

SEKTÖRLER 18.05.2012, 20:14 18.05.2012, 19:15
Cari açığa 'sivilce' benzetmesi
banner40

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekonomide önemli başarılar elde ettiğini vurguladı. Büyüme ve ihracatı ile örnek teşkil eden ülkenin tek kusurunun cari açık olduğunu belirten Çağlayan, "Maalesef bu, güzel suratta bir sivilce olup zaman zaman çıban haline gelen bir şeydir. Cari açık artık kaderimiz değil, biz bu sorunu aşabilecek yapıdayız.” dedi.

 
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde tertip edilen ’Otomotiv Proje Pazarı Sergisi ve Tasarım Konferansı’ başladı. 17-18 Mayıs tarihlerini kapsayan etkinliğin açılış törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ve OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da katıldı.
 
Törende otomotiv sektörünü değerlendiren Zafer Çağlayan, alanda üretimi katma değerli kılacak, üretimi artıracak bir yapıya geçildiğini savundu. Çağlayan, şöyle devam etti:
 
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil talebi 10 sene evvel dillendirilse ben dâhil her bir sanayici tarafından tuhaf karşılanırdı. Ama artık Türkiye, sektörde 21 milyar dolar değerinde ihracat yapıyor. Yine sektörün istihdamına, yerine, katma değerine bakıldığında Türkiye’nin bir marka olduğunu görüyoruz.  Böyle bir ortamda Erdoğan’ın yerli otomobil daveti onaylanıyor; hakikaten mutluluk verici.
 
İktidar olarak yerli otomobilden kastımız bunun Ali, Ahmet ya da Mehmet olması değil. Biz, daha evvel Doğan, Şahin, Kartal ve Serçe de yaptık. Bu anlamda sektöre minettarız. Otomotivde önemli yere geldik ama yetersiziz. Çünkü artık dünyayı yakından tanıyoruz. Onun için artık kendi tasarımımız yapmalıyız, artık bu konuyu iliklerimize kadar, DNA ve RNA’mıza katarak bunu olmazsa olmazımız yapmalıyız. ”
 
Artık yerli otomobil için tasarımların ortaya koyulabileceğini dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:
 
“Türkiye’nin fevkalade bir yan sanayii var, orada seviyemiz gayet iyi. Ama otomotivi dış ticaret açığı veren konumdan kurtarmalıyız. Geçen sene, otomotiv dış ticaretinde 2 milyar dolar açık verdik. Bu rakam, bize yakışmıyor.  Bakın büyüme oranları ve ihracatı ile örnek teşkil eden Türkiye’nin tek kusuru cari açık.  Bu, güzel suratta bir sivilce olan, zaman zaman çıban haline gelen bir şeydir. Bu, bizim kaderimiz değil, bu sorunu aşabilecek yapıdayız.
 
Zannediyorum, Türkiye’de eksiklik yönlendirmede. Artık dükkân şirketlerin. Gelin 2 milyar dolar açık veren otomotiv sektörünün ihracatını, piyasasını artıralım. “
 
Dünyanın çalkantılardan geçtiği bir ortamda Türkiye’nin yüzde 4 büyüme hedefi koyduğunu hatırlatan Ekonomi Bakanı, bu oranın yüzde 5’ bulabileceğini duyurdu. Bu minvalde IMF’nin şaşırtılabileceğini, Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerinin yukarı çekilebileceğini ifade etti.
 
Türkiye’nin Avrupa’nın ekonomik, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun siyasi bunalımlara maruz kaldığı bir ortamda 135 milyar dolar ihracat yaptığından söz eden Zafer Çağlayan,  “135 milyar dolar ihracat rekor demek. Bu ihracat rakamı, 90 milyon tona denk geliyor. Biz, 2023 hedeflerini yakalamak için bu 90 milyon tonu 300 milyon tona çıkarmalıyız. Yine hamallık değil teknik reformlarda bulunmalı, hayata geçirmeliyiz.” temennilerinde bulundu.
 
 “KİRİBATİ’YE DE İHRACAT YAPMAYA BAŞLADIK”
 
Türkiye’nin kilogram başına ihracatının 1,46 dolar olduğunu; bu rakamın Almanya’da 4,1 dolar, Japonya’da 3,5 dolar, Kore’de 3,2 doları gördüğünü bildiren Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:
 
“Buna mukabil Turquality’de yer alan 78 firmamızın ortalaması kilogram başına ihracatı 2 doları geçiyor. Yine otomotiv sektörümüzün 2011’de ihracatı kilogram başına ihracat fiyatı 10 dolar olmuş. Bu Almanya’da 19-20 dolar. Bizim, onlardan neyimiz eksik? Türkiye, artık eski Türkiye değil. Bakın ihracat yapmadığımız tek yer Kiribati idi. Buraya ‘İhracat yapmazsak çatlarım’ dedim. Gelinen aşamada ülkeye 2 firmamız un ihracatı yapıyor, mutluyum.”
 
BÜYÜKEKŞİ: YENİ TEŞVİK SİSTEMİ PARADİGMAYI DEĞİŞTİRECEK
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2023 için otomotiv sektörünün ihracat hedefinin 75 milyar dolar olduğunu aktardı. TİM olarak bu çerçevede otomotiv sektörünün rekabet gücünü artıracak eylemleri uygulamaya koyduklarını duyurdu.  Yeni teşviklerin sektörün katma değerini artıracağını belirten Büyükekşi,  “Yeni teşvik sistemi paradigmayı değiştirecek. Ülke olarak, ihracatçılar olarak bununla 2023 hedeflerine varacağız.” ifadelerini kullandı.
 
Sanayicinin saygın ve önder otomotiv markalarını oluşturabileceğine değinen Büyükekşi, amaçlarını sektörün katma değerli yatırımlarla uzun vadeli ihracat yapması olarak açıkladı.
 
SABUNCU: OTOMOTİV DIŞ TİCARETİ, 1 MİLYAR 78 MİLYON LİRA ARTI VERDİ
 
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da otomotiv dış ticaretinin ilk çeyrekte 1 milyar 78 milyon lira artı verdiğine temas etti.
 
İlk 4 ay itibari ile ihracatın 7 milyar dolara yakın olduğunun ifade eden Sabuncu, 2023 hedefleri adına Ar-Ge ve inovasyon ile tasarıma ağırlık verilmesi gerektiği, sektörün sadece üreterek ayakta kalamayacağı uyarısında bulundu.  
 
’Otomotiv Proje Pazarı Sergisi ve Tasarım Konferansı’ dâhilinde 60 başvuru arasından dereceye giren isimler de ödüllendirildi.  Ödül töreninde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a direksiyon hediye edildi. Ardından geleceğin otomobillerini yaratacak fikir ve tasarımlar sergilendi.                                                                                                 
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
12°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26