banner38

banner31

banner41

İMSİAD’dan Özbekistan çıkarması

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri, Özbekistan’da temaslarda bulundu.

İŞ DÜNYASI 15.06.2022, 16:38
İMSİAD’dan Özbekistan çıkarması
banner40

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, temasların gerek sektörleri gerekse üyeleri açısından çok verimli geçtiğini belirtti.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), inşaat sektörünün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Üyelerine yeni ufuklar, ülkemize döviz kazandırma çabası çerçevesinde özellikle yurt dışı temaslarıyla alternatif pazarları değerlendiren İMSİAD, bu kapsamda Özbekistan programıyla üyelerini buluşturdu.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, Özbekistan programlarında Fergana Eyaleti Valisi Xayrullo Bozorovga, Fergana Vilayeti İnşaattan Sorumlu Vali Yardımcısı Maksadjon İsakov ile bir araya geldiklerini belirterek, “Fergana’da İnşaat Bölge Müdürlüğünde, vergi dairesinde imar müdürlüğü yetkilileriyle, gümrük bölge müdür yardımcısıyla ve önde gelen yerel müteahhitler ile görüşerek, Fergana'da inşaat yapılması ve serbest bölgede sanayi ürünlerinin üretilmesi hakkında oldukça detaylı bir brifing aldık. Ardından Fergana’da yapımına başlanmış olan Ecocity projesini yerinde gezdik ve yetkililerden bilgi aldık. Öte yandan ziyaretimiz öncesinde katılımcılarımız hakkında yerel yetkililerle bilgi paylaştığımız için, sanayici üyelerimiz ürünlerini ithal edebilecek Özbek firmalara hem markalarının sunumunu yaptılar, hem kendileriyle tercüman eşliğinde B2B görüşmeler yaptılar, hem de isteyen üyemiz görüştüğü firmanın ofisini ziyaret etme olanağına sahip oldu. Örneğin, kuyumcu ve mobilyacı üyelerimiz B2B’lerde tanıştıkları firmaları yerinde gördüler. Daha sonra da, Kokand Serbest Ekonomik Bölgesi’ni, MDF, mobilya ve cam fabrikalarını ziyaret ettik, bilgi aldık. Namangah Valisi Zafer Kadirov ile görüştük. Özbek meslektaşlarımızın devam eden ve bitmiş inşaatlarını da gezerek, inşaatların teknik durumunu ve Özbek halkının konut beklentilerini yerinde görme fırsatı bulduk” dedi.

Andıç, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki temasları kapsamında MÜSİAD Özbekistan Başkanı Serdar Kelebek, Ziraat Bankası Özbekistan Genel Müdürü Zafer Canpolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Taşkent İletişim Müşaviri Hamdi Turşucu, DEİK Türkiye- Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven ile Özbekistan İnşaat Bakanlığı Birinci Bakan Yardımcısı Davranjon Kobilijonovich Adilov ile de bir araya geldiklerini söyledi.

Başkan Andıç, inşaat sektörünün yaşanan maliyet artışları nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini ifade ederek, “2018 Ağustos ayında yaşanan döviz krizi ile satışlarımızın durma noktasına gelmesinden bu yana, üyelerimizi güvenli bir şekilde yurt dışına açabilmek için yeni pazarlar ve fırsatlar arıyorduk. Ancak yaşanan pandemi süreci ara vermemize neden olmuştu. Pandeminin tüm dünyada ve ülkemizde gerilemesiyle birlikte, 2021 ikinci yarısından itibaren, Bursa’daki fahri konsoloslar ile görüşmelerimizi hızlandırdık. Bu çerçevede, Özbekistan Fahri Konsolosu Ali Baklan ile görüştük. Şubat ayında Özbekistan Fergana Vilayeti Valisi Xayrullo Bozorovga ile BTSO’nun misafiri olduğu toplantıda görüştük ve ertesi gün Fergana Vilayeti İnşaattan Sorumlu Vali Yardımcısı Maksadjon İsakov’u derneğimizde üyelerimizle buluşturduk ve üyelerimizin şantiyelerini birlikte ziyaret ettik. Takip eden dönemde de görüşmelerimiz devam etti ve Fergana Vilayeti Valisi Xayrullo Bozorovga’nın daveti ile 1-6 Haziran tarihleri arasında Fergana Valiliği’nin misafiri olarak Özbekistan Fergana Vilayeti ve başkent Taşkent’te temaslarda bulunduk. Bursa inşaat sektörünün Özbekistan’a ilk ve en büyük inşaat çıkarması olan bu ziyaretimizin Bursa ve Fergana arasında inşaat sektöründe bir milat olmasını temenni ediyoruz. Öyle ki, sektörümüzün ve meslektaşlarımızın yaşadığımız dar boğazdan alternatif pazarlara yönelerek üstesinden gelebileceğini düşünüyoruz. Özbekistan da kültürel ve ekonomik olarak çok yakın olduğumuz bir ülke. Temaslarımız kapsamında birçok yetkili ile bir araya geldik, fikir alışverişinde bulunduk. Kendimizi Özbek firmalarına tanıttık, onların da iş yerlerini ziyaret ederek faaliyetleriyle ilgili bilgi aldık. Dolayısıyla Özbekistan programımızın üyelerimiz ve sektörümüz açısından verimli geçtiğine inanıyorum” diye konuştu.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
parçalı bulutlu
banner36
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:24
Güneş 06:49
Öğle 13:14
İkindi 16:44
Akşam 19:30
Yatsı 20:49