banner38

banner31

banner41

BALKANTÜRK Akademi’de Gündem : Psikolojimiz

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Covid-19 pandemisi nedeniyle online ortamda yaptığı Akademi toplantılarına bir yenisini daha ekledi.

İŞ DÜNYASI 08.05.2020, 22:24
BALKANTÜRK Akademi’de Gündem : Psikolojimiz
banner40

Balkantürk Akademi Başkanı Şehzan Seçen’in moderatörlüğünde Instagramda canlı olarak gerçekleşen yayının konuğu Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama oldu. Pandemiden dolayı herkesin evlere kapandığı bu günlerde, kaygı bozukluklarının ve ev içi çatışmaların arttığını vurgulayan Kama, önemli konulara değindi.

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama şunları söyledi: “Bu süreç; kaygı bozukluklarının, somatizasyon bozukluklarının yani bedenimizde açıklanamayan ağrıların arttığı, çatışmaların hiç olmadığı kadar çok olduğu ve takıntılı olan kişilerin de takıntılarının tavan yaptığı bir dönem. İnsan, belirsiz güvensiz durumlarda bu kaygıları yaşayabiliyor.”

SIK KAFEİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Evde kalmaya alışkın olmadığımız için sürekli yiyecek ve içecek tükettiğimizin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama, “Sık tükettiklerimiz arasında kafein en dikkat çeken madde. Kafein zaten kaygıyı arttırıyor. Kafeini normal seviyeden fazla aldığımız zaman zaten kaygımızı tetikleyen bir ortamda olduğumuz için bu kaygının iki kat yaşanması kaçınılmaz oluyor. O yüzden her şeyde olduğu gibi kafein tüketimini de azaltmalıyız” dedi.

“ZAMAN PLANLAMASI ÖNEMLİ”

Kama şöyle devam etti, “Hayatımızın belki de çoğu döneminde bulamayacağımız kadar çok zamanı bulduk. Ve bunu üretkenlik için kullanmak gerekiyor. Bunu bize zararlı olan bir şeye çevirmemek lazım. Zaman planlaması çok önemli. Bu planlamanın içine fiziksel ve zihinsel sağlığımıza iyi gelecek bir takım aktiviteler eklersek çok daha iyi olur. Bilgisayar açık, telefon açık, televizyon açık, tüm gün bunlarla vakit geçiriyoruz. Çok fazla dış uyarıya da maruz kalıyoruz. Teknolojiyi zaman planının içerisine dahil ederek faydalı bir şekilde kullanmalıyız. Çünkü tüm düzenin bozulması fiziksel ve ruhsal sıkıntılar doğurabilir.”

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama sözlerini şöyle noktaladı: “Daha önce olmadığı kadar sürekli evde kaldığımızdan dolayı hane içerisinde bir takım çatışmalar arttı. Çünkü iletişim kurmaya başladık ve iletişimin olduğu yerde çatışma olur. Burada çatışmayı nereye taşıdığımız önemli. Çözmeye odaklı değil de kaçmaya odaklı davranıyoruz. Çatışmaları çözme odaklı davranmalıyız eğer çözemiyorsak da uzmanından yardım almalıyız.”

“SÜRECİ İYİ YÖNETMEMİZ GEREKİYOR”

Balkantürk Akademi Başkanı Şehzan Seçen de, Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama’ya katılımı için teşekkür etti. Akademi olarak online toplantılara devam edeceklerini açıklayan Seçen, pandemi sürecinin herkes için zor olduğunu ifade etti.

Seçen, “Kaygıların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Herkesin sağlıkla ve işle ilgili endişeleri var. Yaşam düzenimiz bozuldu. Tüm bunlar ister istemez herkesi kaygılandırıyor. Biz de bu süreçte konunun uzmanına danışarak sürece dair bir takım tüyolar almak, biraz da moral bulmak istedik. Pandemi maalesef bu döneme denk geldi. Hepimiz bunu yaşamak zorundayız şu an için yapacak bir şeyimiz yok. Kurallara uyup geçmesini bekleyeceğiz ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50