banner38

banner31

Türkiye merkez ülke olacak

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

İŞ DÜNYASI 13.05.2012, 20:47 13.05.2012, 19:48
Türkiye merkez ülke olacak
banner40

 Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi, son ekonomik gelişmeleri uzmanından dinledi.

 
Doburca Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya Uludağ Üniversitesi İİBF öğretim Üyesi Prof.  Dr. İsmail Tatlıoğlu konuşmacı olarak katılırken son ekonomik gelişmeler konusunda TÜMSİAD Bursa Şubesi üyelerini bilgilendirdi.
 
Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Cemal Balabanoğlu, Avrupa’da yaşanan ekonomik sıkıntıların büyümelere de yansıdığını söyledi.
 
Balabanoğlu, “Avrupa’daki krizin nedenlerini ve sıkıntılarını konunun uzmanından dinleyeceğiz. Uzun yıllar yurtdışında yaşayan birisi olarak söz konusu bölgelerde altyapı sorununun çözülmüş olduğunu görebiliyoruz. Yaşanan sıkıntıların sonucu olarak yatırım olmadığını ve haliyle yatırımların durduğu yerde büyümenin olamayacağını da söyleyebiliriz. Yurt dışında daha çok Avrupa da Türklerin yoğunlukta olduğu ülkelerde son derece önemli ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortada. Ancak aynı ortamlarda bulunan Türk girişimciler yatırımlarına ve büyümelerine devam etmektedirler. Bu özellikle çok çalışkan olmalarına bağlı bir tespit. Sonuçta bulundukları ülkelerde ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanmasına rağmen bir adım önde hedeflerine gittiklerini bizlerde izliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, geleceği görebilmenin siyasi ve ekonomik istikrara bağlı olduğunu söyleyerek istikrar dönemlerinin iş adamlarının atılım dönemleri olduğunun vurguladı. Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, bugünü iyi okuyabilmek gerektiğinin altını çizmek gerektiğini savunurken iş dünyasının önünün açılması gerektiğini savundu.
 
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “İş alemine yapılacak en büyük destek önünü görebilme imkanını artırmaktır biz buna istikrar diyoruz. İşadamları yapacakları yatırımda kar ararlar ama uygulamadan  önce siyasi ve ekonomik istikrara bakarlar ki bu da olması gereken bir kavramdır. İstikrar dönemleri işadamları için atılım dönemleridir. Sizler şanslısınız. Dünyada 2001 yılı özellikle de 11 Eylül tarihi yani ikiz kulelerin vurulma tarihi bana göre bir milattır. Bu tarihten önce 3 yılda bir gelişmekte olan ülkeler krize girerdi. 10 yıldır hiçbir gelişmekte olan ülke kriz yaşamamaktadır, artık gelişmiş ülkeler kriz yaşamaktadır. Çünkü para o gelişmiş ülkelerden kaçmıştır” şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’na göre 11 Eylül sonrası 3 madde öne çıkıyor. Prof. Dr. Tatlıoğlu konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı;
 
“1-Avrupa merkezli sosyal devlet artık tarih oldu. Avrupa’daki kriz teknik bir kriz değildir. Avrupa artık başarabilirse bir alt kategoriden hayatını devam ettirecektir. Avrupa yorgundur ve Avrupa yaşlı yorgunudur. 100 yıllık Avrupa’nın sosyal devlet hayali bitmiştir.
 
2-ABD dünya liderliğinden kopuş sürecine girmiştir. ABD bu süreci iyi yönetirse dünya liderlerinden birisi olmayı devam ettirebilir.
 
3-Dünya çok merkezli bir sürece giriyor. Uzun süre çift kutuplu olan 1990’lardan sonra tek kutuplu olan dünya artık çok merkezli bir durumda.
 
Çok büyük bir aksilik olmazsa bu merkezlerden birisi de Türkiye olacaktır. Bu olasılık özellikle bizim gayretimizden değil şartlar öyle getirdiği için ortaya çıkmıştır.”
 
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu Avrupa Birliği’nin eskisi kadar öneminin kalmadığını belirterek geleceğin parlak olduğunu iddia etti. Tatlıoğlu, “Ekonomi dünyası olaylara ve gelişmelere kendi penceresinden bakmak durumundadır. Biz bu kadar gelişmeyi sağladık ama bu bize dünyada öne geçmeyi değil yerimizi korumayı sağladı. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın 17. Büyük ekonomisidir ama  1960’dan beri dünyanın 17. büyük ekonomisidir. Bugün tarih bu coğrafyadaki insanlara yeni kapı açarken Türkiye bugün dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Rusya ve İran’ın komşusudur. Avrupa Birliği’nin önemi kalmadı girip girmemek önemli değil. Yalnız önemli olan bundan sonra AB’nin bana göre tek umudu Türkiye’dir” şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TÜMSİAD üyelerinin sorularını da cevaplarken yaşanan likidite sorunuyla ilgili soruya “Paranın ısınmasının iki nedeni var. Avrupa bir alt kategoriden hayatını sürdürecek demiştim. ABD’ye mal satmak önemli. Avrupa’ya dayalı bir ekonomiyiz. İkincisi cari açık nedeniyle tüketimi kısma yolunda bir politika var ve tüketime giden paranın belli bir kısmı ithalata dayalı olduğu için bir daralma var. Parasal daralma biraz daha derinleşip ucuz satıp daha ucuz alma dönemine girilebilir. İkincisi mutlaka riskli bulmakla birlikte İran’a Rusya’ya yani üçüncü pazarlara açılmaktır” açıklamasında bulundu.
 
Son günlerde kredi değerleme kuruluşlarının Türkiye konusunda yaptıkları açıklamalara ilişkin soruyu yanıtlayan Tatlıoğlu, “2012 pozisyonumuzda bir kırılma var ama bu bütün dünyada var. İdeolojik ve politik olabilir” dedi.
 
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu savaş olur mu, Türkiye nasıl etkilenir şeklinde yöneltilen soruya ise “Savaşın en tehlikeli olduğu bölgedeyiz. Güneyimiz çok ideolojik.  Bu bölgede yaşanacak bir savaş çıkışa geçmiş Türkiye için büyük yıkım olur. Bugünkü politika yöneticilerine de haksızlık etmemek lazım” şeklinde cevap verdi.
 
Toplantı sonrasında Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Cemal Balabanoğlu, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’na teşekkür ederken çini tabak hediye etti.
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26