banner38

banner31

banner41

Siyah incir hassasiyeti

UYMSİB Başkanı Çalı : Başarılı bir sezon geçirmek için hassas olmalıyız.

İŞ DÜNYASI 13.07.2012, 23:36 13.07.2012, 22:37
Siyah incir hassasiyeti
banner40
Bursa’nın en popüler tarımsal ürün çeşitlerinden ve aynı zamanda önemli bir ihracat kalemi olan Bursa Siyah İnciri, üreticisini genel olarak memnun ediyor.
2012 sezonu öncesi Bursa’nın siyah incir üretimi ve ihracatıyla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı ve karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunulduğu ‘Bursa Siyah İnciri Üretici Danışma Grubu’ toplantısı Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı’nın ev sahipliğinde yapıldı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) gerçekleştirilen toplantıya, siyah incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı köylerden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü teknik gezisinde bulunan üreticiler katıldı. Avrupa pazarında çok değerli olan Bursa Siyah İncirini korumak için üzerinde önemle durulan tarım ilacı kalıntıları konusunda çok hassas olunması gerektiğini belirten UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, aksi takdirde yapılan bir hatanın tüm ihracatı sekteye uğrattığını söyledi.
Bursa’da 40 kadar köyde yetiştirilen Bursa Siyah İncirinde Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar sonucu tarım ilacı kullanmaya gerek olmadığı sonucuna varıldığını hatırlatan Çalı, “Özellikle zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılması, ürünün korunması açısından çok önemli. İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa Siyah İncirinin bu imajının bozulmaması için tüm paydaşlar azami dikkat göstermeli” dedi.
Ayrıca sezon öncesi yapılacak Bursa Siyah İnciri Sektör toplantısı hakkında da üreticilerin görüşleri alınırken, bu toplantının yapılmasının uygun olacağı oybirliğiyle benimsendi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği organizasyonunda yapılacak söz konusu toplantı tarihinin, ilerleyen günlerde açıklanacağı ifade edildi.
Ethephon hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı
Piyasaya erken girmek maksadı ile ‘ethephon’ hormonu kullanımının hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olduğunu vurgulayan Salih Çalı, bu hormonun incirin kalitesini bozduğunu kaydederek, analiz sonuçlarında net olarak tespit edilmesi durumunda, ihracatın da riske girebileceğini dile getirdi. İhracatta yaşanan bir sorunun, zaman ve maddi kayıp olarak geri döndüğünü hatırlatan Çalı, bozulan imajın düzeltilmesinin de uzun zaman alabileceğini ifade etti.
Özellikle zeytin bahçelerinin yakınında olan incir ağaçlarına tarım ilacı bulaşmasının önlenmesi konusunda çok hassas davranılması gerektiğini anımsatan Çalı, kesim ve ihraç tarihlerine de uyulması gerektiğini de açıkladı.
Aydın Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’ne düzenlenen teknik gezide çiftçilere, üretimdeki gelişmeler, ilekleme ve yetiştiricilikle ilgili detaylı bilgilerin verildiğine işaret eden UYMSİB Başkanı Çalı, “İnsan her ne kadar bu çemberin içinde bu işi bildiğini düşünse de çemberin dışına çıktığı zaman farklı yöntemleri ve çalışmaları görüp yeni teknikler öğreniyor. Bu yeniliklerin yakından takip edilip uygulanması çok önemli” diye konuştu. 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
15°
parçalı bulutlu
banner36
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17