banner38

banner31

banner41

Yeni TTK kurumsallaşmayı getirecek

UİB Başkanı Şankaya : İş hayatında daha profesyonel bir sistem olacak.

GÜNDEM 03.05.2012, 23:07 03.05.2012, 22:08
Yeni TTK kurumsallaşmayı getirecek
banner40

 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, iş dünyasının Yeni Teşvik Paketi ile birlikte 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu beklediğini kaydederek, “Yeni kanunun Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu kurumsallaşmayı tetikleyeceğini düşünüyoruz. 1956 yılında yapılmış bir kanunla Türk ticaret ve iş hayatının dünyayla entegre halde ilerlemesi mümkün değildi. Türkiye’nin daha profesyonel bir iş yaşamına geçişinde yeni sistemin önemli bir etken olacağını inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enerjideki zamlar enflasyonda yükselişi tetikleyecektir
Son dönemde açıklanan verilerde ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle AB’den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli olarak yükselişin sürdüğünü aktaran Şankaya, cari açıkta Kasım ayında başlayan iyileşmenin bu aylarda kendisini daha da belirgin olarak hissettirdiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Şankaya, “Öte yandan doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar enflasyonu bir miktar yukarılara çekebilir. Ancak enflasyonist riskler yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düzeltilecektir. Önümüzdeki dönemde yurtiçi talebin de büyüme eğilimine gireceği beklentisi hakim” diye konuştu.
Avrupa’daki kırılganlık devam ediyor
Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2.2 büyüme kaydettiğini hatırlatan Şankaya, Avrupa’daki zayıf ekonomik görünüm ve finansman koşullarında devam eden belirsizliğin de kısa zaman içinde rayına oturacağına inandıklarını söyledi. Yine de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors’un İspanya’nın kredi notunu iki kademe indirerek A’dan BBB+’ya düşürdüğünü ve görünümünü negatif olarak açıkladığını anımsatan Şankaya, firmalara olası risk faktörlerine karşı dikkatli olmaları önerisinde bulunarak, bu süreçte finansal tablolarını çok dikkatli hazırlamaları gerektiğini hatırlattı.
Son açıklanan verilere göre 772.3 milyar dolarlık GSYH ile Türkiye’nin 2011’deki başarılı büyüme performansına rağmen dünya sıralamasında bir basamak düşerek 18’inciliğe gerilediğini hatırlatan Şankaya, bunun 2023 hedefleri için bir engel teşkil etmeyeceğini dile getirdi. Aynı zamanda IMF’nin Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.3, 2013’te de yüzde 3.2 büyüme kaydedeceğine ilişkin yorumunu değerlendiren Şenol Şankaya, girişimci ve başarılı işadamlarının özverili çalışmalarıyla bu oranın daha yukarılara çıkarılacağına inandığını ifade etti.
Döviz hareketlerinin sürdürülebilir üretim ve ihracat için çok önemli olduğunu ve şuan ki 1.75-1.80 paritesinin bu durum için uygunluğunu dile getiren Şankaya, ani yükseliş ve düşüşlerin firmalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu hatırlatarak, kontrollü hareketlerin güven ortamı için gerekliliğine vurgu yaptı.
Koordinatör Başkan Şenol Şankaya’nın verdiği bilgilere göre Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6 bin 500 aktif üyesi bulunan UİB’e bağlı birliklerin Nisan ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:
Sultanbet style="margin-bottom:7.95pt;background:white">Otomotivde yüzde 11’lik kayıp
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82’sini karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1 milyar 426 milyon 130 bin dolarla Nisan ayını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik kayıpla karşıladı.
OİB’in 2012 ilk 4 ayındaki toplam ihracatı da yüzde 3.77’lik düşüşle 5 milyar 976 milyon 237 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 1 Mayıs 2011’den bu yana OİB’in yıllık bazdaki toplam ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde 9’luk artışla 18 milyar 6 milyon 529 bin dolara ulaştı.
Tekstil yavaşladı, hazır giyimde küçük düşüş var
2012 Ocak ayındaki yüzde 2’lik artışın ardından, Şubat’ta yüzde 17 ve Mart’ta da ihracatını yüzde 21 oranında artıran Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) ihracattaki istikrarlı yükselişi Nisan ayında yavaşladı ve yüzde 4’lük düşüşle 103 milyon 37 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayı dikkate alındığında ise UTİB’in ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.80 artışla 410 milyon 406 bin dolar oldu. Yıllık bazda da yüzde 14 yükselişle 1 milyar 148 milyon 473 bin dolara yükseldi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) de Nisan ayını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puanlık kayıpla karşıladı. UHKİB bu düşüşle 39 milyon 906bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.
Mamul artarken, yaş meyve sebze de düşüş gözlendi
UİB’e bağlı birlikler arasında Nisan ayını artışla kapayan tek birlik Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. Nisan ayı ihracatınıbir önceki döneme göre yüzde 2 oranında yükselten UMSMİB, 12 milyon 930 bin dolar rakamına ulaştı.
2012 Ocak ayındaki yüzde 9’luk artışın ardından Şubat’ta yüzde 32, Mart’ta da yüzde 11’lik düşüş yaşayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatında, Nisan’da düşüş devam etti ve yüzde 13’lük kayıpla 5 milyon 21 bin dolar oldu.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve “diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise Nisan ayında yüzde 55’lik artışla 156milyon 801 bin dolar olarak gerçekleşti.
           
 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
15°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17