banner38

banner31

banner41

Yatırım artışını kalıcı hale getireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomide yeni yatırımların liderliğinde bir büyümenin beklendiğini kaydederek, “Aralık ve Ocak aylarında, verdiğimiz teşvik belgeleriyle rekor kırdık.

GÜNDEM 07.03.2020, 00:58
Yatırım artışını kalıcı hale getireceğiz
banner40

Geçtiğimiz senenin ocak ayına göre; verdiğimiz belge adedi yüzde 115, öngörülen istihdam yüzde 95 ve sabit yatırım tutarı yüzde 67 arttı. Yatırım iştahındaki bu artışı kalıcı hale getirmek bizim en temel önceliğimiz” dedi.

Bakan Varank, makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 11,7’lik yükselmenin de memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Kalıcı, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Varank, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Zirve, Bakan Varank, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ve Kültepe Ekonomi Platformu Başkanı Ali Özcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Varank, buradaki konuşmasında şunları söyledi:



KÜRESEL ÜRETİM

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, zaten birçok yapısal problemle karşı karşıya. Buna bir de Coronavirüs salgını eklenmiş durumda. İşin insani boyutunun yanı sıra, ekonomik etkileri de belirsizlikleri artırıyor. Çin çok kritik bir global oyuncu. Küresel üretimin beşte birini tek başına gerçekleştiriyor. Tedarik zincirlerinde stratejik bir pozisyona sahip. Dolayısıyla Çin’deki bir tıkanma, daralma, pek çok ülkeyi ciddi biçimde sarsabilir.



YOL HARİTASI

Tedarik yetersizliğinden kaynaklanabilecek etkileri sürekli takip ediyor, hammadde ve yarı mamul tedarikinde olası daralmalara ilişkin yol haritamızı belirlemeye çalışıyoruz. Bu manada sanayi odaları ve üreticilerle yakın irtibat halindeyiz. Koordinasyonu en üst seviyede tutuyoruz. Sanayicilerimizin de global piyasa dinamiklerini yakından izlemesi gerekiyor.



MEDİKAL VE KORUYUCU MALZEMELER

Medikal ve koruyucu malzemelerle ilgili olarak da yine üreticilerimizle koordine halindeyiz. Türkiye’deki ihtiyacın kat kat üstünde kurulu kapasitemiz var. Bunun için üretimin önemli bir kısmı zaten ihraç ediliyor. Vatandaşlarımızın gönlü müsterih olsun. Karaborsa oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz.



TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda dedik ki; Türkiye ithal ettiği, teknoloji seviyesi yüksek pek çok ürünü aslında yerli olarak kendisi üretebilir. Böylece; hem kurlardaki dalgalanmanın üretime etkisini minimuma indirebilir hem de yurt içi tedarikçilerin üretim kabiliyetlerini çeşitlendirebiliriz.



İLK ÇAĞRI MAKİNE SEKTÖRÜNDE

İlk çağrıyı makine sektöründe açtık. Çağrı sonunda, sadece tek bir sektör yani makine sektörü için 5 milyar liranın üzerinde yatırım talebi aldık. Tabi bu denli güçlü bir yatırım iştahıyla karşılaşmak bizi ziyadesiyle memnun etti. İnşallah nihai sonuçları önümüzdeki ay açıklayacağız.



YENİ ÇAĞRILAR

Yine önümüzdeki aylarda; kimya, ilaç, tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda yeni çağrıları ilan edeceğiz. Bu çağrıları yakından takip etmenizi, bu programın bir parçası olmanızı istiyoruz.



YALIN ÜRETİM MERKEZİ

Kayseri’deki yalın üretim merkezini inşallah Haziran ayında açacağız. Sanayicilerimiz mutlaka buralarda verilen eğitimlere katılmalı. Doğru yöntemleri uyguladıktan sonra, ilave hiçbir maliyete de katlanmaksızın, üretimde verimliliği getirecek yalın dönüşümü sağlayabilirsiniz.



MELEK YATIRIMCI

Teknoparklarda, araştırma enstitülerinde ve Ar-Ge merkezlerinde çok güzel işler yapan girişimcilerimiz var. Buralardaki potansiyeli lütfen keşfedin. Melek yatırımcı olun; girişimcilerin işlerine ölçek kazandırın ve hatta ihracat piyasalarına birlikte yönelin.



KADINLARA VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla girişimciliğe yönelik çeşitli programlar uyguluyoruz. Bu noktada kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Tüm hanımefendilerin Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Sanayide ve teknolojide daha fazla kadın girişimci olmasını istiyoruz. Sizlerin bakış açısı, titizliği ve öngörülerine ihtiyacımız var. Bakanlık olarak, her türlü görüş ve fikirlerinize açığız.



YENİ YATIRIMLARIN LİDERLİĞİ

Bu sene ekonomide yeni yatırımların liderliğinde bir büyüme bekliyoruz. Aralık ve Ocak aylarında, yani üst üste iki ay boyunca verdiğimiz teşvik belgeleriyle rekor kırdık. Geçtiğimiz senenin Ocak ayına göre; verdiğimiz belge adedi yüzde 115, öngörülen istihdam yüzde 95 ve sabit yatırım tutarı yüzde 67 arttı. Yatırım iştahındaki bu artışı kalıcı hale getirmek bizim en temel önceliğimiz.



İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Şubat’ta 52,4’e yükseldi. Böylece üst üste ikinci ay eşik değerin üzerine çıktı. Bu rakam bize imalat sanayinde yeni siparişlerin ve üretimin daha da artacağını gösteriyor.



BÜYÜMEDE ARTIŞ

Son çeyrek büyüme verisi de yüzde 6’lık bir artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Sanayi açısından büyümeye baktığımızda, makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 11,7’lik yükselme gayet memnuniyet verici. Böylece 2017 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek artışı görmüş olduk. Tüm bu güzel gelişmeler, üretim cephesindeki canlılığı tespit açısından dikkate değer. Bizler için önemli olan bu pozitif trendi; kalıcı, dengeli ve sürdürülebilir bir yola oturtarak orta vadeye yaymak.



ÖZGÜN BAKIŞ AÇISI

Türkiye tüm alanlarda yenilikçi bir dönüşümün içinde. Bu dönüşümü daha da hızlandırmak üzere herkesin fikrine, bilgisine ve özgün bakış açısına ihtiyacımız var. Her birinizle çalışmak istiyoruz. Ancak bu şekilde küresel düzende hak ettiğimiz üst basamaklara çıkabiliriz. 



BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI

8-14 Mart tarihleri tüm dünyada Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanıyor. Düzenleyeceğimiz etkinliklerle bu haftayı adeta bir şenlik havasına büründüreceğiz. Bu kapsamda; ülkemizin 57 yıllık bilim ve teknoloji çınarı TÜBİTAK bir ilke imza atacak.  Ankara, Gebze ve Antalya’daki enstitülerimizin kapıları hem okullara hem de yediden yetmişe herkese açık olacak.



AÇIK KAPI ETKİNLİĞİ

TÜBİTAK tarihinde ilk defa bir açık kapı etkinliği, başka bir ifadeyle halk günü düzenliyoruz. 14-15 Mart tarihlerinde isteyen tüm vatandaşlarımız TÜBİTAK kampüslerinde neler yapıldığını bire-bir görme şansına sahip olacaklar. Ürünlere dokunacak, laboratuvarları görecek ve bu işi yapan bilim emekçileriyle tanışacaklar.



4. ULUSAL ANTARKTİKA BİLİM SEFERİ

Dördüncü seferimiz 30 günde tamamlandı, bilim insanlarımız şu an yurda dönüş yolundalar. Bilim Haftası kapsamında Antarktika ekibimizle de bir araya gelebilecek, çalışmalarını birinci ağızdan dinleyebileceksiniz. Sizler için dopdolu bir hafta planladık. Tüm halkımızı bizlerle olmaya, Milli Teknoloji Hamlesini hissetmeye davet ediyorum.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
24°
açık
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52