banner38

banner31

Vergi yükünü azaltma çabasındayız

Maliye Bakanı Şimşek : Bazı adımlar atabiliriz.

GÜNDEM 09.05.2012, 22:48 09.05.2012, 21:49
Vergi yükünü azaltma çabasındayız
banner40
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını aşması adına vergi sisteminin önemli olduğunu vurguladı. Sistemin öngörülebilirliğinin artmasını savunan Şimşek, "Şu anda finans sektöründe vergiler sınırlı. Yabancı kurumsal yatırımcılara vergi yok. Fakat kimi işlem vergileri ve aracılık maliyetleri var. Burada adımlar atabiliriz. Vergi yükünü azaltmak için çaba içindeyiz." dedi.
 
Maliye Bakanı Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü ve Akbank tarafından tertip edilen 'İstanbul'u Önemlli Bir Finans Merkezine Dönüştürmek' konulu konferansa katıldı. Konferansta ekonomiyi değerlendiren Şimşek,  sanayi üretiminin ilk çeyrekte yavaşladığını aktardı. Eğilimin bu şekilde devam etmeyeceğini dile getiren Şimşek, "İlk çeyrekte görülen yavaşlama yerini güçlü bir aktiviteye bırakabilir. Ama bunun dozunu iyi ayarlamalıyız. " uyarısında bulundu.
 
Şimşek, Türkiye'nin yumuşak inişi başarı ile tamamlayana, teşvikler etkili olana ve enerjide önemli yere gelene dek cari açığı iyi yönetmesi gerektiğini ifade etti. Şimşek, bu sebeple daha makul büyüme ile mutmain olunmasını önerdi.
 
Türkiye'nin iyi bir büyüme elde ettiğini ve istihdamını artırdığını anlatan Maliye Bakanı, sözlerine şöyle devam etti:
 
"İktidar olarak 2008-2009 bunalımı esnasında ve sonrasında 3,8 milyon insanı istihdam edilmesine imkan tanıdık. Büyümeye dair tahlil yapılırken bütün bunlar göz önünde bulundurulmalı. Frene basılmadığı takdirde büyümeye elverişli bir ülkeyiz. Bu fren dışarıdan kaynaklanıyor. Bir miktar da ekonomi yönetiminin kasıtlı olarak yavaşlama çabalarından kaynaklanıyor.   Yani istihdamda önemli aşama aldık, bunalımdan evvelki rakamları yakaladık. Avrupa ülkelerine oranla istihdamda başarılı olduk. "
 
Türkiye'nin 2011 büyüme trendine değinen Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Ülke, geçen sene ilk çeyrekte yüzde 17 büyüdü, net ihracat bunun 5 puan fazlasını aldı. İkinci çeyrekte yüzde 13 büyüme var, net ihracat bunun da 5 puan fazlasını aldı. İç talep yine çok güçlü. Ve alınan önlemler ile net ihracat üçüncü çeyrekten itibaren önce yüzde 3 oldu. Son çeyrekte ise olumluya döndü. Bizim, bu görünümü 2012 ve 2013'te de devam ettirmemiz gerekiyor. İç talebi yumuşak makul seviyede götürüp net ihracatın etkisini denetime almalıyız.
 
Gelinen aşamada cari açık bir miktar daralıyor, artan petrol fiyatlarına rağmen. Petrol fiyatları artmasa cari açıkta daralma daha büyük seviyelerde olacak. Bakın, 2011 dördüncü çeyrekte ihracat artmaya devam etti. İthalatta ise gerileme söz konusu. Burada ticaret hadlerinde iyileşme söz konusu. Evet, enerjinin yanında Avrupa kaynaklı sıkıntılar var.  Evet, şu an Avrupa ile yakınız ama ticaret anlamında diğer piyasaları güçlü biçimde devreye koymalıyız ki koyduk.
 
İktidar olarak rekabet gücünü artıracak, vergiyi tabana yayacak adımlar attıklarına işaret eden Bakan Şimşek, bu minvalde vergide öngörülebilirliği artırmaya odaklandıklarını bildirdi.
 
          
 
Yapısal sorunları aşma, finansal derinliği yakalama adına gayretlerinin devam ettiğini aktaran Şimşek,  "Bu anlamda finansta vergiyi sınırlı hale getirdik. Kurumsal yatırımcılara vergi yok. Yerli kurumsal yatırımcılar için de vergi konusunda yararlı yenilikler yaptık. Türkiye de A tipi denilen yüzde 75' i hisse senedi olan fonlar var. O fonlarda vergiyi sıfırladık. Vergi konusunda finans sektörünün engellerini sınırladık. Kimi vergiler ve aracılık maliyetler var. Mali imkânlar oluştukça orada da adımlar atabiliriz. Yine sigorta sektörünün yüklerini alıyoruz. Yani vergi yükünü azaltma adına ciddi çaba içindeyiz." ifadelerini kullandı. 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26