banner38

banner31

banner41

UİB üyelerine hukuk semineri verildi

Ergün: Bursa'da UBP'nin tahkim kuralları geçerlidir.

GÜNDEM 22.10.2012, 12:38 22.10.2012, 11:56
UİB üyelerine hukuk semineri verildi
banner40

 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ihracatta rekabet gücünü artırmak ve firmaların dış ticarette yaşadığı birtakım sorunları önlemek amacıyla üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor. Uluslararası ticaret arenasında önemli bir yeri olan Tahkim Hukuku ile ilgili UİB Seminer Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Uluslararası Patent Birliği (UPB) Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün konuşmacı olarak katılırken, üye firmaların temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.

UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, seminerde yaptığı sunumda, tahkimin uluslararası ticaret yapan firmalar için çok önemli bir hukuki unsur olduğunu söyledi. Adaletin tam olarak ve hakkaniyet çerçevesinde işletilmediği durumlarda tahkimin uyuşmazlıkların giderilmesi noktasında şirketlerin başvurduğu özel bir mahkeme olduğunu anlatan Ergün, “Tahkim, ticari uyuşmazlıkların, devlet mahkemelerinin yetkisi dışında uzman hakemlerden oluşturulan bir heyetçe çözüme kavuşturulmasıdır” dedi.

TAHKİM MADDESİNİ SÖZLEŞMEYE EKLEYİN!

Küreselleşen ekonomide yatırımların güven içerisinde yapılması için tahkim hukukunun gerekliliğine vurgu yapan UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, UİB üyesi firmaların temsilcilerine sözleşme yaparken tahkim maddesini mutlaka bulundurmalarını önerdi. Bu çerçevede önemli uyarılar da yapan Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletler arasında akıl almaz bir biçimde hizmet akışı olduğunu görüyoruz. Bu durumda diğer ülkeye yatırım yapan her kimse ev sahibi ülkeye gittiğinde orada güvenli bir hukuk sistemi bekliyor. Eğer siz devlet olarak güven duyulan bir hukuk sistemini benimsememişseniz o takdirde bu yatırımlar olumsuz etkilenecek, ülkenize yatırım gelmeyecektir. Suudi Arabistan’ı örnek vermek gerekirse; orada yatırımlarla ilgili olarak hiçbir tahkim müessesesi yok. Bu da ne anlama geliyor; siz eğer Suudi Arabistanlı bir firma ile bir mal alım-satım sözleşme yapacaksanız, o sözleşmeye tahkim şartı koyarsanız bunu orada uygulayamazsınız. Onun için tahkimin uygulanmadığı ülkeleri, sözleşmeye tahkim maddesini koymadan önce bilmelisiniz”

Bursa’da tahkim kurallarıyla ilgili Uluslararası Patent Birliği’ni referans gösteren UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, tahkimin tarihi sürecini, genel kurallarını, olumlu ve olumsuz niteliklerini, uluslararası ticaretten örnekler vererek anlattığı sunumun sonunda UİB üyesi firma temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
11°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:24
Güneş 06:49
Öğle 13:14
İkindi 16:44
Akşam 19:30
Yatsı 20:49