banner38

banner31

banner41

TTK'yla kayınvalidem bile hapse girer

“İş dünyasında hapse girmeyen kimse kalmayacak”

GÜNDEM 22.04.2012, 22:04 22.04.2012, 21:15
TTK'yla kayınvalidem bile hapse girer
banner40

 Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile iş dünyasında hapse girmeyenin kalmayacağını iddia etti.

Dokuzlu, "Bu kanun yürürlüğe girerse içerisinde çok ciddi para ve hapis cezaları bulunuyor. Biz hapse razıyız, bunu anladık ama kayınvalidemin suçu ne? Bunu anlayamadım.” dedi.



İsmail Hakkı Dokuzlu, Türkiye Ekonomi Bankası, 'TEB KOBİ Akademi Aydın' programı kapsamında Aydın Anemon Otel'de düzenlenen eğitim programında yaptığı konuşmada yeni Türk Ticaret Kanunu'na yönelik eleştirilerde bulundu.


'Yeni Türk Ticaret Kanunu ve KOBİ’ler adlı sunumunda Dokuzlu’nun iddiasına açıklık getiren ünlü ekonomist Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni TTK’nın ciddi para ve hapis cezaları getirdiğine dikkat çekti. 



1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek Yeni TTK’nın 3.5 saatte tüm partilerin onay vermesiyle Meclis'ten geçtiğini fakat bazı maddelerin ileride sıkıntı yaratabileceğini söyleyen Kızılot, “Yeni TTK’nun 395/2 maddesine göre 3. derece kan ve kayın hısımları bile şirketten nakit veya ayın olarak borç alamayacaklar. Mesela, kayınvalide, damadın beyaz eşya mağazasından taksitle çamaşır makinası aldığı için hapse girecek. Dede, nine torun, dayı ve 3. dereceye kadar akrabalar borçla mal alamayacak. Kanun bu şekilde çıkarsa, Türkiye’de hapse girmeyecek vatandaş kalmaz.”diye konuştu. 



Yeni TTK’nın 358 ve 295'inci maddelerini 'barut maddeler' olarak nitelendiren Kızılot, “Bu maddelere göre şirket ortaklarına, yönetim kurulu üyelerine ve yönetim kurulu üyelerinin akrabalarına borçlanma yasağı getiriliyor. Bu kişiler kendi şirketlerinden borç alırsa 300 günden başlayan adli para cezalarına çarptırılacak. Para cezasını ödemez iseniz direk hapis cezasına dönüşüyor. Sakın şirketlerinizden borç para almayın.” uyarısında bulundu.



Yeni TTK’nun bu yönünü eleştirmesi üzerine bazı köşe yazarlarının, “Avrupa’da şirkete borçlanmaya 5 yıl hapis ve 375 bin Euro para cezası uygulanıyor.” diye yazılar yazdığını belirten Kızılot, “Ben Avrupa’daki ülkeleri araştırdım. İlk kez de bunu Aydın’da açıklıyorum. Avrupa’da şirketinden borç para çekme cezası yok. Sadece Fransız Ticaret Kanunu’na göre şirketinin içini boşaltanlara bu ceza veriliyor.” şeklinde konuştu.
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
15°
parçalı bulutlu
banner36
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17