banner38

banner31

banner41

TTK itibarsızlaştırılmasın

BSMMMO Başkanı Topçu : SMMM ruhsatı denetçilik yapmak için yeterlidir!

GÜNDEM 24.05.2012, 10:42 24.05.2012, 09:43
TTK itibarsızlaştırılmasın
banner40
Kamu Gözetim Kurumu’nun oluşturulmasıyla Yeni TTK’da denetçinin kim olacağına dair tartışmaların başladığını söyleyen BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, “Avrupa Birliği düzenlemelerinde biz meslek mensuplarının vasıfları denetçilik için yeterli görülürken, “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun denetçilik için yeni bir sınav sürecini gündeme getirmesi, mevcut ruhsatlarımızı görmezden gelmektir” dedi.
 
Mesut Topcu başkanlığındaki Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Yönetim Kurulu Üyeleri, kısa süre önce seçimli genel kurullarını tamamlayarak göreve gelen AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ve MHP Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş’ı makamlarında ziyaret etti. İlk olarak, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın’ı makamında ziyaret eden BSMMMO Yönetimi, Yalçın’a başarı dileklerinde bulundu.
 
DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ
Ziyarette konuşan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, bu dönem bütün partilerden demokratikleşme sinyalleri aldıklarını bu yüzden de kongre sürecini atlatmış bütün siyasi partileri ziyaret etmeyi düşündüklerini söyledi. Topcu, “Bursa’da uzunca bir süredir parti kongrelerinde görmediğimiz, yukarıdan en az müdahale ile çok adaylı kongreler görmeye başladık. Siyasi partilerimizin atanmış başkanlarla değil, seçilmiş başkanlarla yönetilmeye başlanması, bizleri sevindirmiş ve umutlandırmıştır. Bu sürecin devam etmesini ve ilerletilmesini istiyoruz. Çünkü siyasi partilerimize demokrasi gelmeden, ülkemizin demokratikleşme sürecini tamamlamasını mümkün görmüyoruz” diye konuştu.
 
“SEVİNCİMİZ GÖLGELENDİ”
Ziyarette yeni TTK sürecine de değinen BSMMMO Başkanı Topcu, “Yeni TTK ile birlikte, vergi beyannamesi üretmek için muhasebe yapan bir meslek grubu olmaktan, bilgi için muhasebe yapan bir pozisyona kavuşacağımız düşüncesiyle çok seviniyorduk. Kanun hükmünde kararnameyle ve bizlerin görüşü alınmadan yapılanan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kurulmasıyla bu sevincimiz bir miktar gölgelendi. Kurum, sadece denetim ve gözetim görevini yapacak olsa bunda hiçbir sıkıntı olmayacaktı. Ama kuruma aynı zamanda düzenleme yapma yetkisi de verildi. Kurum bu yetkilerini tek başına kullanmaya kalkarsa burada ciddi sıkıntılar ortaya çıkar” dedi.
 
YEŞİL PASAPORT TALEBİ
Kamu Gözetim Kurumu’nun oluşturulmasıyla Yeni TTK’da denetçinin kim olacağına dair tartışmaların başladığını da kaydeden BSMMMO Başkanı Topcu, “Avrupa Birliği düzenlemelerinde biz meslek mensuplarının vasıfları denetçilik için yeterli görülürken, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun denetçilik için yeni bir sınav sürecini gündeme getirmesi, mevcut ruhsatlarımızı görmezden gelmektir. Mevcut ruhsatlarımızı alırken tabi tutulmadığımız bir sınav konusu varsa bu konularda eksikliklerimizi tamamlayabiliriz. Ancak, mesleğe ilk kez giriyormuşçasına bizleri sil baştan sınava tabi tutmak mesleğin bu güne kadarki birikimini yok saymak anlamına gelir. Buna kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu.
 
“YASA İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR”
Kamuoyunda yeni TTK’nın gelişigüzel hazırlandığına ilişkin yanlış bir algının oluştuğunu da iddia eden BSMMMO Başkanı Topcu, şunları söyledi: “Uzun yıllar süren hazırlık aşamasının sonucunda, parlamentoda grubu bulunan bütün siyasi partilerin ittifakıyla çıkmış bir yasayı bu derece itibarsızlaştırmayı da doğru bulmuyoruz. Yasada düzeltilebilecek, biraz daha yumuşatılabilecek maddeler elbette ki vardır. Ama bu yasanın küçük bir bölümünü kapsıyor. Onun dışında biz yasanın arkasındayız.” Konuşmasında, ihracatçılara yeşil pasaport verilmesinin gündeme geldiğini de sözlerine ekleyen Mesut Topcu, ihracatçılarla birlikte dünyaya açılma sürecine giren kendi meslek gruplarının da kapsama dahil edilmesini talep ettiklerini vurguladı.
 
“MECLİS KAPANMADAN GEÇECEK”
Ziyarette konuşan AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ise “Yeni TTK’da eksiklikleri öne sürülen konular, kesinlikle giderilemeyecek nitelikte değildir. Aylarca yazılıp çizildi ama yeni kanunla birlikte istenen asıl şey, fiili duruma uygun bir mali tablonun hazırlanması ve üçüncü kişilere doğru bilginin sunulabilmesidir. Buna hepimiz sahip çıkmalıyız” dedi. İşveren ve yöneticilerin bu süreci rahatlıkla yönetebileceklerini dile getiren Sedat Yalçın, şöyle konuştu: “Kendi paramızla şirketin parasını birbirinden ayıracağız. Yeni TTK ile birlikte, şirketlere artık devletin de ortak olduğunu, şirketler üzerinde üçüncü kişilerin de hukukunun bulunduğunu kabul etmeliyiz. Değişiklikler de Meclis kapanmadan geçecek ve uygulama Temmuz ayında başlayacak.”
 
“YETERLİLİK YETKİ GETİRİR”
“Bu süreçte, Türkiye’de denetim sisteminin bütünüyle ilgili de önemli değişiklikler oluyor” diyen Yalçın, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Maliye Bakanlığı’nın vesayetinde bir denetim yapısını biz de doğru bulmuyoruz. Burada bağımsız bir denetim yapısı kurgulanıyor. Kamu Gözetim Kurumu’nun da bir geçiş sürecinin olduğunu düşünüyorum. İş, zaman içerisinde mutlaka ki sahibine teslim olur. Burada geçiş süreçlerinin çok uzun olmaması önemlidir. Bu, biraz da bizim mesleki olarak vereceğimiz resme de bağlıdır. Yeminli mali müşavirlik veya serbest muhasebeci mali müşavirlik iyi bir yeterlilik görüntüsü veriyorsa, yetkilerin alınması süreci de hızlanır. Ben bu alanda Türkiye’nin iyi bir bilgi birikimi ve kadrolara sahip olduğunu düşünüyorum. Ve bu süreci başarıyla geçeceğimize inanıyorum.” 
Makamına gerçekleşen ziyaretten memnun kaldığını dile getiren MHP Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş ise Bursa’nın çok fazla sorunu olduğunu, sorumluluk bilinciyle tüm sorunların işbirliğinde çözüme kavuşacağını vurguladı.
  
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
15°
parçalı bulutlu
banner36
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17