banner38

banner31

Tek çare yeşil ekonomi

Daha az enerji tüketen, daha az çevreyi kirleten, daha hafif cihazlar gündemde.

GÜNDEM 13.07.2012, 23:53 13.07.2012, 22:54
Tek çare yeşil ekonomi
banner40
Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Uysal, düzenlediği basın toplantısında enerji üretimindeki darboğazı ve enerji verimliliği yöntemlerini ele aldı. Dr. Uysal, geçtiğimiz ay Rio’da düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nin bir benzerinin 6-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesiyle gerçekleştirileceğini söyledi.
 
ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal ile Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Hatipoğlu,Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santralinde bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Dr. Uysal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesiyle 6-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da UNDP ile ortaklaşa “Yeşil Ekonomi Zirvesi” adında düzenleneceğini söyledi. Zirvenin yanında uluslararası bir fuar organizasyonunun da olacağını kaydeden Uysal Uluslararası alanda pek çok otorite burada Yeşil Endüstri’yi anlatacağını belirtti. Bu zirveye 100’ün üzerinde ülkeden katılımın sağlanacağını belirtirken, zirve sonunda ise “Yeşil Ekonomi Deklarasyonu”nun yayınlanacağını ifade etti.
 
Tüm dünyada araştırmaların daha az enerji tüketen ve çevreye daha az zarar veren cihazlara yöneldiğinin altını çizen Dr. Uysal, “Önümüzde enerji ile ilgili önemli başka bir darboğaz gelmektedir. Tüm dünya araştırmalarını daha az enerji tüketen, daha az çevreyi kirleten, daha hafif cihazlar geliştirmek için çalışıyor. Buna yeşil endüstri bu ekonomiye de yeşil ekonomi denmektedir. Rio’da konuşulan bu, Kopenhag’da da konuşulan bu. Yani dünya firmaları artık ayakta kalmak için ürünlerini bu şekilde geliştiriyorlar. Bu gidişata ayak uyduramayanlar ise yine bu yeni teknolojiyi sadece yüksek bedeller ile kullanmakla yetinecekler” dedi.
 
2023 ENERJİ HEDEFLERİ
 
Enerji üretimindeki 2023 yılı hedeflerine ilişkin son 5 yılda önemli atılımlar gerçekleştirildiğinin altını çizen Uysal, 2023 yılına kadar Rüzgâr Enerjisinden 20.000 MW Elektrik Üretim Santrali kurulması hedeflendiğini ve şu ana kadar 1700MW’ı kurulduğunu, Jeotermal’de ise 600 MW’lık, elektrik üretim hedeflendiğini kaydetti.
 
Yine aynı konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının raporlarındaki verilerden bahseden Uysal, “Ülkemizde hidrolikte 35.000 MW, rüzgârda 48.000 MW, jeotermalde 31.500 MW, biyokütlede 8,8 MTEP, güneş enerjisinde 80 MTEP potansiyel bulunmaktadır. Son 5 yılda bu alanda çok önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.
 
Enerjideki dışa bağımlılığın toplumsal ve ekonomik sonuçlarının apaçık bir şekilde görüldüğünü de belirten Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Ülkemizin enerji ’de dışa bağımlı olmasının ekonomik ve sosyal sonuçlarını hep birlikte görmekteyiz. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın açıklamalarında ülkemizde enerji tüketiminin geçen yıla göre %11 arttığı ve son 10 yıldaki tüketimin ikiye katlanarak 229milyarKWh’a ulaştığı bildirilmiştir. Yine Enerji Bakanlığının verilerine göre önümüzdeki 10 yılda bu tüketimin 450milyarKWh’a ulaşması beklenmekte ve en az 100 milyar dolarlık yatırım ihtiyacından bahsedilmektedir” dedi.
 
YÜZDE 5 VERİMLİLİK İLE 10 MİLYAR DOLAR CEPTE
 
ENVER Derneği Bursa Şubesi olarak son 3 yıldır artış gösteren bir şekilde kamuoyunu, enerji verimliliği konusunda bilgilendirdiklerini hatırlatan Dr. Uysal, enerjinin verimli kullanılabilmesi durumunda, yüzde 5’lik bir tasarruf ile ülkenin gelecek yıl için yapmak zorunda olduğu 10 milyar dolarlık enerji üretim yatırımının önüne geçilebileceğini söyledi.
 
“Aynı işi daha az enerji ile yapabilirken niçin daha fazla ödeyelim” diyen Uysal şöyle devam etti:
 
“Enerji verimliliğinde bildiğiniz gibi tasarrufu önermiyoruz. Aksine hepimiz enerji tüketimimizi yaşam kalitemiz ile birlikte artırabiliriz. Fakat aynı işi daha az enerji sarfederek yapabilir iken niçin daha çok ödeyelim? Maalesef evlerimizin yalıtımlarının %10’unu bile gerçekleştiremedik. Hâlbuki basit bir yalıtım yatırımı ile ısıtma ve soğutma maliyetlerimizi %30-60 arasında azaltabiliriz. Aynı şekilde sanayide önemli miktarda yalıtım, geri kazanım ve verimli üretim cihazları kullanarak %25’lere varan tasarruf sağlayabilirdik. Bu şekilde sanayicilerimiz çok önemli rekabet avantajı sağlayabilirler.
 
DOĞALGAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİNDE BASIN TOPLANTISI
 
Basın toplantısını niçin bir doğalgaz çevrim santralinde yaptıklarına açıklık getiren ENVER Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, “Bursa Organize Sanayi Bölgesi verilerine göre enerji tüketimimiz 93 milyon KWh’a ulaşmış olup bu değer son yıllardaki en yüksek tüketim değeri niteliğindedir. Sanayi’de doğrudan üretime yönelik tüketimin yanı sıra dolaylı tüketimin oluşturduğu bu ani artışlar bizlere enerji arz kalitesi veya yüksek elektrik fiyatları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizlere bugün, beklide çoğunuzun merak ettiği bu santralden bilgi vermek istedik.  Çünkü şu anda hepimizin yaşam kalitesi için üretilen bu enerjiyi bizzat görmenizi istedik. Eğer bu hızla tüketmeye devam eder isek maalesef bu santrallerden daha fazla kurmamız gerekecek. Bunu hep birlikte önleyebiliriz” diye konuştu.
 
Basın toplantısının ardından ise basın mensupları ile Bursa Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali gezildi.
  
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
12°
hafif yağmur
banner36
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:35
Güneş 06:08
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:56
Yatsı 21:23