banner38

banner31

banner41

Sıkı mali politikalarımız devam edecek

“Politikalarımız olumlu ya da olumsuz her türlü senaryoda devam edecek.”

GÜNDEM 09.05.2012, 22:57 09.05.2012, 21:58
Sıkı mali politikalarımız devam edecek
banner40

 Başbakan Yardımcısı Ali BabacanMerkez Bankası'nın sıkı mali politikalarının olumlu ya da olumsuz her türlü senaryoda devam edeceğini belirtti.

 
Ali Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü ve Akbank tarafından tertip edilen 'İstanbul'u Önemlli Bir Finans Merkezine Dönüştürmek' konulu konferansa katıldı.  Burada ekonomide hayata geçirdikleri reformları anlatan Babacan,  "Kıdem tazminatı ile ilgili bir faaliyetimiz var. Bu reform, yatırım ortamını desteklemeli, şirketlerin ilgisini çekmeli.  Malum dış ticaret açığımız var,  bunun için yeni ve önemli sektörler belirledik. Çok ithalat yaptığımız sektörler için belli hedeflerimiz söz konusu.  Biz, yönetim olarak her daim rekabeti mühim görüyoruz, korumayı değil. Zaten yatırım teşvik planı da buna odaklı." dedi.
 
Türkiye'nin ekonomide önemli merhaleler aldığını vurgulayan Babacan, "Bunalımdan evvel pek çok tedbir aldık. Bu minvalde bütçe açığımızı daraltma girişiminde bulunduk. Kamu borçlarını önemli oranda daralttık. Zamanında ve yerinde önemli reformlar yaptık. Bakın Bankacılık Kanunu ardından Mortagage Kanunu kabul edildi. Yine sosyal güvenlik reformu tamamlandı.  İşgücü piyasasında önemli değişiklikler görüldü. Ama biz ‘Her şeyi bitirdik, bizden bu kadar’ demiyoruz. Daha yapılacak çok şey var. " ifadelerini kullandı.
 
Reformlara uygun olarak 2010'da ekonominin yüzde 9,2, 2011'de yüzde 8,5 büyüdüğünü dile getiren Babacan, şöyle devam etti:
 
"2009'dan bu yana 3,8 milyon bireye istihdam yaratıldı. Bunun 1,5 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Tabloya bakıldığında kuşku yok kadınların isithdamı bağlamında önemli artış elde edildi.
 
Diğer yandan gelir dağılımımız gayet iyi. Yoksullukla mücadele sonuç verdi. Şu an birey başına günlük 1 dolar milli geliri olan yok.  Yine ülkenin yüzde 0,2'si 2 dolar günlük milli gelir elde ediyor. Uygulamada sorun yok. Ülkede 4 dolar ve daha az geliri olanlar daha evvel yüzde 30 dolaylarındaydı. 2010 itibari ile bu oran yüzde 3,6 ya indi. Ülkede şu an orta tabaka büyüyor. Bu eğilim, iç tüketim oranlarını artırıyor. Tabii güven faktörü de toplum için önemli. İnsanların kendi gelecekleri ile ilgili olarak güveni var. Bu sebeple daha fazla para harcıyorlar.
 
Bizim kaygılarımız Avrupa’dan ayrı.  Biz, birtakım tedbirler aldık. İç talebi tatmin edebilmek için bankalar ve tüketciler olumlu kanaatler içinde üreticiler de olumlu kanaat içinde. Burada büyüme, yatırım, karlılık var ama tasarruflar yeterli değil. Maalesef tasarruflar bu büyümeyi yatırım hamlesini destekleyecek durumda değil."
 
Merkez Bankası para politikası bağlamında önemli tedbirler aldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı, şunları kaydetti:
 
"2010 sonunda Merkez Bankası önemli tedbirler aldı. 2011'de oldukça sıkı para politikası tedbirleri uyguladı. Kredilendirme adına önemli adımlar attı.  Şu an 2012'de ekonominin yüzde 4 büyümesini öngörüyoruz.  Muhakkak kredilendirme hacmi süratle büyüyor, ihracatımız artmaya devam ediyor. İç talep de orta seviyede. Geçen sene pik yapan açıklar kademeli olarak daralmaya başladı. Bunda uygulanan sıkı mali politikalar önemli. Bu politikalar, olumlu ya da olumsuz her türlü senaryolarda devam edecek."
 
Para politikasının iyi bir şekilde yönetildiğini belirten Ali Babacan, "Öngörülemeyen zamanlarda öngörülemeyen tedbirler konulabilir. Bu eğilim devam edecek." dedi.
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
22°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50