banner38

banner31

banner41

Sebze ve meyve ucuzluyor

Özyüksel : Havalar ısındıkça fiyatlar düşecek.

GÜNDEM 26.04.2012, 13:38 26.04.2012, 12:39
Sebze ve meyve ucuzluyor
banner40

 Havaların ısınmasıyla birlikte market ve pazar tezgahlarındaki fiyatlar da belirgin oranlarda düştü. Kısa süre önce kilosu 4 liradan satılan salatalık pazarda 1 liraya, bir dönem 5 lirayı aşan fiyatıyla patlıcan 1,5 liraya kadar düşerken, biberin kilosu da 1,5 liraya kadar geriledi.



Sert geçen kış aylarından sonra havalar ısındı. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte artık tarla ve bahçe ürünleri de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Piyasadaki sera ürünleri azalınca fiyatlar önemli ölçüde aşağıya çekildi.


BİBER VE PATLICAN DA DÜŞECEK



Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği Genel Sekreteri Feridun Özyüksel, havaların ısınmasıyla birlikte piyasaya sunulacak ürünün artacağını, bunun da tezgaha yansıyacağını söyledi. Kısa süre önce hallerde kilosu 6-7 liradan satılan biberin 1,5-2 liraya gerilediğini belirten Özyüksel, sıcaklıkların artmasıyla önümüzdeki haftadan itibaren patlıcan ve biber fiyatlarının da ineceğini kaydetti. 



Özyüksel, "Kış çok sert geçti. Soğuk havalar fiyatları olumsuz etkiledi. Soğukların ardından havalar ısınınca rekoltede de artışlar gözlendi. Her zaman söylüyoruz, arz talep dengesine göre sektörümüzde fiyatlar belirleniyor. Arz artınca fiyatlar da düşüyor." dedi. 



Antalya Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Hurşit Peker de havaların ısınmasıyla fiyatların daha da düşeceğini, fakat domates fiyatlarının mayıs ayında ikinci sera ürününün çıkmasıyla daha da ucuzlayacağını söyledi. 



Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan ise sebze ve meyve fiyatlarının rekolteye bağlı olarak şekillendiğini söyledi. Sektörün hava sıcaklığı ile paralellik oluşturduğuna dikkat çeken Tavşan, "Havalar ısınırsa rekolte artıyor, fiyatlar düşüyor. Havalar ısındıkça fiyatlar daha da düşecek. Domates fiyatlarında çok fazla düşme olmaz. Çünkü arz talep ilişkisine göre fiyatlar artabilir. Geçen yıl pahalı satılan kuru soğan bu yıl çok ekilince fiyatları düştü. Havalar daha da ısınırsa fiyatlar dengeye oturacak." diye konuştu



"ARTIK PAZARCI ÜRÜNÜ DİREKT TARLA VE BAHÇEDEN ÜRETİCİDEN ALABİLECEK" 



Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman da kış aylarının yağışlı geçmesi sebebiyle bu sene sebze ve meyve rekoltesinde büyük artış beklediklerini anlattı. Çakman, nisan ayının ikinci yarısından itibaren fiyatların daha da düşeceğini söyledi. Hal Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle artık pazarcının ürünü direkt tarla ve bahçeden üreticiden alabileceğine dikkat çeken Çakman, şunları kaydetti: 



"Havaların da iyi gitmesiyle birlikte vatandaş gerçekten bu yaz meyve sebzeye doyacak. Çünkü esnaf, direkt olarak üreticiden ürün alabilecek. Bunun de tezgahlara yüzde 20-25 oranında indirim olarak yansıyacağını bekliyoruz. Bu sene, kış ayları üretici açısından çok verimli geçti. Havaların ısınmasıyla birlikte bahçe ürünleri de tezgahlara düştü. Yazın yaklaşmasıyla fiyatlar daha da gerileyecek. Bu sene vatandaşlarımız her şeyi bol tüketecek. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren tarla ve bahçe ürünleri artacak. Yazla birlikte sektörümüzde bayram havası esecek."



Öte yandan, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Hali’nde biberin kilosu 1-1,5 lira arasında satılıyor. İstanbul Yaş Meyve Sebze Hali'nde domatesin kilosu ise 0,80 kuruş ile 6,50 lira arasında satılıyor. 
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
14°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19