banner38

banner31

banner41

Patentte doğru bilinen yanlışlara dikkat

Bilen Patent : Yanlış bilgiler patent hakkınıza zarar verebilir.

GÜNDEM 03.05.2012, 23:45 03.05.2012, 22:46
Patentte doğru bilinen yanlışlara dikkat
banner40

 Marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım konusunda Bursa’nın öncü firmalarından olan Bilen Patent, ULUTEK’te sınai haklarını korumak isteyen firmalara seminer verdi. Yazılım firmalarının ağırlıkta olduğu seminerde sınai ve fikri mülkiyet haklarıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ele alındı.

 ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki firmalara sınai ve fikri mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili bilgi veren Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanı Erdem Kaya, patent konusunda doğru bilinen yanlışlara vurgu yaptı. Kaya, “Yazılımlar patentlenemez, Türkiye’de yapılan bir patent başvurusu Avrupa’da da geçerlidir, düşünce aşamasında patent alınamaz gibi ifadeler doğru değildir. Siz eğer bir buluş yaptıysanız, bir yazılım geliştirdiyseniz ya da yeni buluşunuz fikir aşamasındaysa, ancak teknik detayları çizimlerle, şemalarla anlatabiliyorsanız patent alabilirsiniz. Ayrıca, patent alırken devlet desteklerinden yararlanabilirsiniz. Patent önemli bir konudur ve patent alındıktan sonra 20 yıl takip edilmesi gerekir. Bu nedenle iyi bir patent vekiliyle çalışılmalıdır. Patentin ülkesellik ilkesi vardır ve aldığınız patent yalnızca o ülkede geçerlidir. Ürününüzün bir kopyasıyla karşılaşmak istemiyorsanız sınai ve mülkiyet haklarımıza sahip çıkmalısınız.” dedi.
 Yeni Patent Kanunu taslağında ceza davaları açılabilecek
Erdem Kaya, patent almak için buluş yapmak, buluşu ortaya çıkarmak için de, AR-GE ve inovasyona önem vermek gerektiğini söyledi. Kaya, inovasyon kavramının Amerika’da daha 1900’lü yıllardayken telaffuz edildiğini, Türkiye’nin ise bu alanda çok zaman kaybettiğini belirtti. Patentin ekonomik gelişmenin bir göstergesi olduğunu kaydeden Erdem Kaya, sınai ve fikri mülkiyet hakları konusunda bilinçlenmenin artmaya başladığını ifade etti. Kaya, sınai ve fikri mülkiyet haklarını korumak isteyen firmaların yeni Patent Kanunu Taslağı’nda öngörülen şekilde ceza davaları açabileceklerinin altını çizdi.
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
16°
açık
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52