banner38

banner31

banner41

Muhasebe camiası kırgın

“Sadece mükellefiyetlerin yerine getirilmesi için aracı olarak görülüyoruz.”

GÜNDEM 01.03.2012, 13:44 01.03.2012, 12:45
Muhasebe camiası kırgın
banner40
İş dünyasının ve kamu kurumlarının meslek gruplarını sadece mükellefiyetlerin yerine getirilmesi için aracı olarak gördüğünü savunan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, bu yüzden ekonomiye arzu ettikleri oranda katma değer yaratamadıklarını belirterek, “Bursa’da yaklaşık 10 bin, Türkiye ölçeğinde ise 250 bini bulan muhasebe camiasından, maalesef ki ülkemiz yeterince yararlanmamaktadır” dedi.
 
 
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından ‘1 Mart Muhasebe Günü’ nedeniyle Heykel’deki Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni düzenlendi. BSMMMO yönetim kurulunun yanı sıra, Oda üyesi meslek mensuplarının da büyük ilgi gösterdiği çelenk töreninde konuşan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, meslektaşlarına çeşitli etkinliklerle bir haftaya yaydıkları ‘1 Mart Muhasebe Günü’ programı hakkında bilgi verdi.
 
Konuşmasında, 3 bin 912 üyesi ve 750 stajyeri ile BSMMMO’nun, Bursa’daki üye sayısı en büyük müstakil meslek odası olduğunu dile getiren Mesut Topcu, “Üyelerimizin bin 936’sı serbest çalışmakta, geriye kalan bin 976’sı ise çeşitli şirketlerde bağımlı çalışarak mesleki faaliyetlerini sürdürmektedirler. Yaklaşık 6 bin çalışanıyla birlikte Bursa’da yaklaşık 10 bin kişiyi bulan muhasebe camiası, Bursa ekonomisinin nabzını tutan önemli bir meslek grubudur. Yılda yaklaşık 250 yeni üyenin aramıza katıldığı odamızda, üye sayımız yılda yaklaşık yüzde 4’lük bir oranda artış göstermektedir” dedi.
 
YENİ TTK’YI ÖNEMSİYORUZ
 
“Türkiye ölçeğinde ise 250 bini bulan meslek camiamızdan, maalesef ki ülkemiz yeterince yararlanmamaktadır” diyen BSMMMO Başkanı Topcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş dünyasının ve kamu kurumlarının meslek grubumuzu sadece mükellefiyetlerin yerine getirilmesi için aracı olarak görmeleri, ekonomiye arzu ettiğimiz oranda katma değer yaratmamızı engellemektedir. Türkiye’de bu anlayış artık değişmelidir. Bu anlayışın Türkiye’ye maliyeti, ekonominin uluslararası rekabet gücündeki eksiklik ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından yeterince pay alamamak şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
 
Anlayış değişikliğinin en önemli adımı olan yeni Türk Ticaret Kanunu’nu (TTK) bu nedenle çok önemsiyoruz. Oldukça kapsamlı olan bu kanunun bazı eksiklerinin olması normaldir. Yasanın ruhuna sahip çıkmak kaydıyla bu eksikliklerin giderilmesi elbette mümkündür. Ama tüm bunlar, yasanın topyekûn ortadan kaldırılmasını veya ertelenmesini gerektirmemelidir.”
 
ÇALIŞMALAR KENARA İTİLDİ
 
Bu konuda devam eden sürecin, 2 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kesintiye uğradığını da sözlerine ekleyen Mesut Topcu, kararnameden önce ikincil düzenlemeler konusunda ilgili bakanlık ve meslek örgütleri tarafından yapılan hazırlık çalışmalarının adeta bir kenara itildiğini, tüm yetkinin yeni kurulan ‘Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’na verildiğini bildirdi. Kurulun oluşumunun üzerinden yaklaşık 3 aylık bir süre geçmesine karşın, ikincil düzenlemeler konusunda somut bir adım atılmadığını da vurgulayan Topcu, şunları kaydetti:
 
“Oysa, bu konuda zaman oldukça sınırlıdır. 1 Ocak 2013 tarihinde başlayacak olan TFRS uygulamalarının nasıl olacağı ve finansal tabloları denetleyecek bağımsız denetçilerin ne şekilde belirleneceğine ilişkin ciddi belirsizlikler mevcuttur. Bu konuda, TÜRMOB’un işbirliği ve yardım taleplerine de kurumun hevesli olmadığı gözlemlenmektedir. Bu belirsizlik mesleği olumsuz etkilemekte, yeni TTK’nın uygulanmasını da riske atmaktadır. Kurumun bir an önce düzenlemeleri yaparak, mesleğin ve ülkenin önünü açması gerekmektedir.” BSMMMO Başkanı Topcu, çelenk töreninde yaptığı konuşmasını, meslek camialarının ‘1 Mart Muhasebe Günü’nü kutlayarak sonlandırdı.
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
açık
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52