banner38

banner31

İMSİAD Bşk. Andıç konut satış verilerini değerlendirdi

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı konut satış verilerini değerlendirdi. Andıç, “Mart ayında genel olarak bir önceki aya göre çok iyi, ama geçen seneki Mart ayına göre biraz iyi geçen bir satış rakamları görmekteyiz” dedi.

GÜNDEM 19.04.2022, 17:46
İMSİAD Bşk. Andıç konut satış verilerini değerlendirdi
banner40

Andıç, son yıllarda sıkça dile getirdikleri ‘gayrimenkulün güvenli liman olduğu’ görüşleri doğrultusunda gayrimenkule yönelişin artarak devam ettiğini görmekten memnun olduklarını söyledi.

SATIŞLARIN ÜÇTE İKİSİ İKİNCİ EL

“Konut üretimi arttırıcı tedbirler almazsak, önümüzdeki dönemde talebi karşılayamayacağız dediğimiz günleri yaşıyoruz” diyen İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “İpotekli satışlar, faizlerin enflasyonun altında kalması nedeniyle geçtiğimiz aylara göre nispeten artmış görünüyor. Bu noktada, konut sahibi olmak isteyenlerin gayrimenkul fiyatlarını bugün için pahalı ama yarın için ucuz diyerek daha fazla fiyatı artmadan aldıklarını, ama bu alımların üçte ikisinin ikinci el konut alımı olduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu.

KDV ARTIŞI FİYATLARA YANSIYACAK

İkinci el gayrimenkullere olan ilgi ve kiralardaki artışın, ülkemizin kanayan yarası kentsel dönüşümü zorlaştıracağını dile getiren Andıç sözlerini şöyle tamamladı;

“Geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla 150 metrekare altındaki konutlarda KDV’nin yüzde 1’den yüzde 8’e çıkarılmasının, önümüzdeki süreçte yeni başlayacak projelerde konut fiyatlarının, malzeme ve işçilik fiyatlarının süratle yükselmesine ilaveten daha da artmasına neden olacaktır. Ancak geldiğimiz noktada, artan fiyatlar sonucunda üretimdeki daralmanın ve gayrimenkulün sahipliğinin tabana yayılamaması konularında çalışmalar yapılması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, ev sahipliğini tabana yayabilmek için, ilk evini, dükkan veya ofisini sıfır olarak alacaklara KDV’nin ve tapu harcının sıfırlanması önemli bir kazanım sağlayabilecektir. Keza, üretimdeki daralmanın aşılabilmesi için yeni imarlı arsalar açarak arsa fiyatlarının inmesinin sağlanması ve inşaat sektöründe, hammadde ve yarı mamullerin ihracatının iç pazar ihtiyaçlarının karşılanması şartına bağlı kılınması oldukça önemlidir.”

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26