banner38

banner31

banner41

Girişimci fabrikası : KOSGEB

2012’de 100 bini aşkın girişimci adayı yetiştirilecek.

GÜNDEM 05.05.2012, 10:18 05.05.2012, 09:19
Girişimci fabrikası : KOSGEB
banner40

 KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, 1996’dan 2010’a dek 6 bin girişimci adayına eğitim verdiklerini bildirdi. Tüysüz, bu sayının 2011’de 70 bini bulduğunu, 2012’de de 100 bini aşacağını aktardı.

 
Fatih Üniversitesi tarafından tertip edilen Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi kapsamında inovasyon ve girişimcilik konuları ele alındı. Üniversitenin Büyükçekmece Kampüsü’nde yapılan ve 4-5 Mayıs günlerini kapsayan kongreye 25 ülkeden 150 bilim adamı katıldı. Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Yöneticisi Mark Fox ve Başmühendis Dr. Pat Pettersan, Mısır Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden Prof. Dr. Mostafa Hussain ile Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinden Prof. Dr. Waleed Faris’in konuk olduğu kongrede YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay,  İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet,  KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz de hazır bulundu.
 
Organizasyonda öğretim üyeleri ve öğrencilere hitap eden KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz,  Türkiye’nin 2023 için önemli hedefler koyduğuna işaret etti. Tüysüz, bu hedeflerin Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ile yakalanabileceğini dile getirdi.
 
Genç yatırımcıların önünü açmak adına kurum olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirten Tüysüz,  şöyle devam etti:
 
“Beşeri dışlayan bir ekonominin büyümesi mümkün değil. Onun için KOSGEB olarak girişimcilik eğitimleri bağlamında sivil toplum örgütleri ile üniversiteler ile güç birliğine gidiyoruz.  Girişimcilik Türkiye’de eski bir kavram olmasına rağmen yeni bir kavramdır. Farkına varılmamış bir kavramdır.  Bakın bu anlamda üniversiteler ile girişimcilik alanında önemli aşamalar aldık. 1996’dan 2010’a kadar 6 bin girişimciye eğitim verdik. Bu sayı 2010’da 12 bin oldu. 2011’de 70 bine varan rakamın bu sene 100 bini aşacağını umut ediyorum.”
 
KOSGEB olarak inovasyona her daim destekleyeceklerini vurgulayan Hüseyin Tüysüz,  bu minvalde yeni modeller ortaya koyduklarını duyurdu. KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz , “Bu modellere ilgi duyanların, ellerinde Ar-Ge veya inovasyon proelerinin bize gelmesi, paydaşların katkıları ile olacaktır.” dedi.
 
 
 
 
 
AKARCALI: ARTIK TÜRKİYE’DE GENÇLERE İŞ KURMA FIRSATI VERİLİYOR
 
Kongrede söz alan eski bakanlardan ve Üniversiteler Birliği (UNİBİR) üyelerinden Bülent Akarcalı ise Türkiye’de gençlerin iş kurmaya değil iş bulmaya şartlandırıldığından yakındı.  Akarcalı, “ABD’de aksine gençler iş bulmaya değil,  iş kurmaya yönlendiriliyor. Bunun sonucunu Facebook, Twitter ve Microsoft gibi şirketlerde görüyoruz.  Türkiye’de devlet hep iş kapısı olarak algılandı. Biz, daha yeni yeni gençlerimize iş kurma fırsatı veriyoruz.  Ne güzeldir; KOSGEB iş kurmayı amaçlayan gençleri bir yandan eğitiyor, bir yandan ceplerine 25-30 bin lira harçlık koyuyor.”  yorumunu yaptı.
 
TEKALAN: ÜNİVERSİTELER ARTIK YENİ ÜRÜNLER ORTAYA KOYACAK
 
Uluslar arası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi’nin içeriğine ve amaçlarına değinen UNİBİR Başkanı Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da şunları kaydetti:
 
“2009’da yapılan ilk kongrenin konusu akreditasyon ve kaliteydi. Bu sene girişimcilik ve inovasyonu ele alacağız. Artık üniversiteler dünyada vuku bulan olayları değerlendirip, onlara çare üretmeli.  İnnovasyon, yeni bir fikrin ticari anlamda kar getiren bir proses haline gelmesidir. Girişimcilik ise zararı göze alarak yeni bir işe girmedir, bu ille parasal alanda olacak değil. Kongreye 25 ülkeden 150’ye yakın katılımcı var. Türkiye’den de organizasyona büyük ilgi var.  Umuyorum, bu ilgi günbegün artacak.”
 
Üretimin önemine işaret eden Tekalan, “Umarım, gelecekte üniversiteler sadece devlet yardımları ve öğrenci gelirleri ile yürümeyecek yeni ürünler de ortaya koyacaktır.” temennisinde bulundu.  
 
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de gelinen aşamada ortak aklın değerli, muteber olduğuna temas etti. Sinerjinin Türkçe karşılığının bereket olduğuna işaret eden Söylet, toplantılarla girişimciliğin ve üretimin artmasını diledi.
 
ULUSLARARASI YÜKSEKÖĞRETİMDE YÖNELİŞLER KONGRESİ
 
İlki 2009’da yapılan ve dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını ağırlayan Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi’nde yeni fikirler ortaya atılıyor.  Ülkelerin ilerlemesinde rol oynayan faaliyetler uzmanlar tarafından mercek altına alınıyor. Kongrede bu sene inovasyon ve girişimcilik kavramları tartışılıyor.
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52