banner38

banner31

GEKAD Projesi kayıtlı ekonomi bilincini artırıyor

GEKAD Projesi, toplumda kayıtlı ekonomi bilincini artırmayı hedefliyor.

GÜNDEM 08.02.2017, 10:23 08.02.2017, 11:26
GEKAD Projesi kayıtlı ekonomi bilincini artırıyor
banner40
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde hayata geçen ‘Gelecek İçin Kayda Değer’ (GEKAD) Projesi, toplumda kayıtlı ekonomi bilincini artırmayı hedefliyor.

 

BTSO liderliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen GEKAD Projesi’nde eğitimler tüm hızıyla sürüyor. Kayıtlı istihdamın yaygınlaşması için büyük önem taşıyan proje kapsamında ‘Kurumsallaşma’ eğitimlerinde, kayıtlı ekonominin işçi ve işveren açısından faydaları Bursalı firmalara anlatıldı.  

 

“DÜNYADA 2 MİLYARA YAKIN KAYIT DIŞI İSTİHDAM VAR”

Eğitimin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, kayıt dışı istihdamın ülke ekonomilerinin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ifade ederek, OECD verilerine göre dünyada 2 milyara yakın kişinin kayıt dışı çalıştığını dile getirdi. Kayıtlı ekonominin aynı zamanda ekonomideki gelişmişliğin niteliğini de yansıttığını belirten Duran, “BTSO olarak bizler de çözümün bir parçası olabilmek ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla GEKAD Projesi’ni hayata geçirdik. 1 yıl sürecek proje kapsamında kayıtlı istihdam oranını artırmayı ve ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan yüzde 15’lik kayıt dışı istihdam hedefine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

YANLIŞ BİLİNENLER VE GERÇEKLER

Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, ‘Kayıtlı istihdam ve faydaları’ ile ‘İşveren Açısından Kayıtlı İstihdam ve Faydaları’ konulu eğitimlerde katılımcılarla önemli bilgiler paylaştı. Karadeniz, kayıtlı istihdamın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. Kamuoyunda kayıtlı istihdam ile ilgili çok sayıda yanlış bilginin bulunduğunu söyleyen Karadeniz, 2012’de yapılan kanun değişikliğiyle sosyal yardım alabilmek için sigortalı çalışmama şartının kaldırıldığını söyledi. Karadeniz, sigortalı olunması halinde öğrenim bursunun ve sürekli iş göremezlik gelirinin de kesilmeyeceğinin de altını çizdi.

 

“DENETMEN GELMEDEN DE CEZAİ İŞLEM YAPILABİLİR”

Karadeniz, işçinin sigorta ücretini talep etmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi.  Kanun’a göre sigortalılığın yasal zorunluluk olduğunu belirten Karadeniz, “Sigortalılık hakkından vazgeçilemez. Çalışanın sigorta istememesi işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz” diye konuştu. Karadeniz, SGK’nın işyerine gelmeden de asgari işçilik uygulamasını inceleyerek cezai işlem uygulayabileceğini de sözlerine ekledi.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26