banner38

banner31

banner41

ENVERDER kullanamadığımız Biyogaz kapasitemizi gündeme getiriyor

Uysal: Yerel kaynaklarımızın farkında değiliz

GÜNDEM 10.11.2012, 12:21 10.11.2012, 11:25
ENVERDER kullanamadığımız Biyogaz kapasitemizi gündeme getiriyor
banner40

 / Enerjide çeşitliliğin artırılırken yerel kaynakların değerlendirilmesi en önemli başlık olarak görülmektedir. Yenilenebilir kaynakların içerisinde su, rüzgar ve güneş kaynakları sürdürülebilir olmamasına karşılık biyo atıklardan enerji elde edilmesi ile az da olsa sürekli enerji elde edilebilir. Atıklardan Enerji eldesine yönelik konferans her yıl İstanbul’da IWES ismi ile yapılmaktadır. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan konferansta tarım, orman ve diğer evsel atıkların enerjiye dönüştürülmesinde son teknolojiler değerlendirilecektir.

Biyogaz diye adlandırılan atıktan geri dönüşüm yöntemi ile organik atıkların, metan bakterilerinin oksijensiz ortamda çürütülmesi sonucu ortaya çıkan %60-80 metan içerikli yanıcı bir gaz üretilmektedir. Çevreye olumsuz etkileri olan karbon dioksit, azot dioksit, asit yağmurlarını oluşturan sülfür dioksit, karbon monoksit ve benzeri insan sağlığına zararlı gazlar ile kıyaslandığında biyogaz çok iyi bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Ayrıca biyogaz kullanılırken atmosfere bırakılan karbon dioksit, bitkiler tarafından fotosentez yolu ile geri alınır. Avrupa’da katı atıkların biyogaza dönüştürülmesi zorunluluğu var iken Türkiye' de bu yeterince iyi değerlendirilememektedir. Bugün itibarı ile sadece bazı belediyeler çöp alanlarından metan gazı üretimi yapması ve bazı hayvancılık tesislerinde sınırlı sayıda pilot tesis tarım/hayvancılık işletmesi biyogaz tesisleri kurarak bu enerjiden faydalanmaktadır. Tahminen şu an potansiyelin % 1' i bile kullanılamamaktadır.

ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, artan enerji talebine dikkati çekerek üretim çeşitlendirilmesi yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Uysal “Ülkemizdeki biyo atıkların dönüştürülmesinde maalesef istenilen performansı gösteremedik. Sadece Belediyelerimizdeki katı atıkların geri dönüşümü ile 700 MW elektrik elde edebilirdik. Şu anda sadece birkaç Büyükşehir Belediyemizde çöp gazından elde edilen 50 MW’ı geçmeyen bir kapasite kullanımı bulunmaktadır. Aynı şekilde tarımsal ve hayvan atıklarını değerlendirdiğimizde karşımızda büyük bir potansiyelin kullanılmadan beklediğini, üstelik bunun çevre kirliliğine sebep olduğunu görmekteyiz” dedi.

Bu maksatla kamuoyunu bilgilendirmek için Bursa Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversiteleri Birliği ile ortaklaşa düzenledikleri Biyogaz Çalıştayını Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde Bursa Kent Konseyi bünyesinde 12 Kasım

 

tarihinde Uluslararası nitelikte yapacaklarını duyuran Dr. Uysal “Enerjimiz yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi öğrenmeliyiz. Alman GİZ Enstitüsün yaptığı analize göre yılda 60 TWh’lık enerjimizi havaya bırakıyoruz. Bu kaynaklarımız hem çevre düzenimiz açısından hem de enerji bağımlılığımızı azaltmamız açısından çok önemlidir” dedi.

12 Kasım Pazartesi Merinos AKKM Osmangazi Batı Salonunda yapılacak olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan, çeşitli bakanlık ve özel sektör temsilcilerine kadar pek çok kurum temsilcisinin davet edildiği Çalıştayın Genel Sekreterliğini ENVER Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Hatipoğlu Üstlenmiş durumda. Çalıştay sonunda biyogaz elde etmede kullanılan yöntemler ve atıklarımızın buna uygunluğu ile üniversitelerimizin bu konuda yapabileceği çalışmalar masaya yatırılacak, Kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya getirilecek.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
14°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19