banner38

banner31

Binalar güçlendirilmemeli, yıkılmalı

THBB : 8 milyon konut acilen yenilenmeli.

GÜNDEM 22.04.2012, 20:34 22.04.2012, 19:35
Binalar güçlendirilmemeli, yıkılmalı
banner40

 Van depreminin ardından gündeme gelen Kentsel Dönüşüm, İstanbul’dan başladı. Belediyeler belirlenen bölgelerde afetlere dayanıklı olmayan yapıların bir bölümüne kepçe vururken, bir bölümünü de güçlendirmeye koyuldu. Uygulama ile ilgili tartışmalar devam ededursun, dönüşüme dair yeni talep ve öneriler geliyor. Bu anlamda Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, binaların güçlendirilmesi yerine tamamının yıkılması gerektiğini vurguladı. 



Yakında kanun olarak yürürlüğe girecek olan Kentsel Dönüşüm’ü Cihan’a değerlendiren Ayhan Güleryüz, “Dönüşüm bir zaruretti, şu an 19 milyon konutun yüzde 40’ı yani 8 milyonu acilen yenilenmelidir. Burada Fikirtepe örneği gayet olumlu. Fikirtepe’de ada bazında yenilemeler yapılıyor, bina bazında değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuda çok kararlı, gerekenleri yapıyor. Umuyorum, yavaş başlayan dönüşümün sürati giderek artacaktır.” dedi.



“DÖNÜŞÜM İLE 24 MİLYON İNSANIN HAYATI SİGORTALANACAK”



Fikirtepe’de belirlenen yerlerde binaların yıkılması ve yeni projelere başlanmasını uygun bulan Güleryüz, şöyle devam etti:



“Zaten programın ana amacı da buydu. Dönüşümün getirisi büyük olacaktır. En önemlisi ele alınacak 8 milyon konutu 3 ile çarpalım 24 milyon vatandaşın hayatı sigortalanacaktır. Bu dönüşümün sancıları olacaktır, sıkıntıları olacaktır. Burada amaç toplum olarak kentsel dönüşüme hazırlıklı olmamızdır. Artık bir icraat, tek devletten beklenmemeli, toplum tarafından da ciddiye alınmalıdır. Eğer bir bina sıhhatli değilse, yıkılması gerekiyorsa tahliye edilmesi gerekiyor. Toplum olarak istersek yaparız, istemezsek yapamayız. Bu bağlamda siyasi kaygılar gütmeyip depreme karşı savaşta dayanışma halinde olmalıyız.” 



"DÖNÜŞÜM SENEDE 30-40 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREKTİRİYOR"



THBB Yönetim Kurulu Başkanı, Kentsel Dönüşüm’ün maliyetinin 400 milyar doları bulacağını dile getirirken, “Bu rakam 1 sene içinde karşılanamaz. Çünkü devletin senede kestiği fatura cirosu 800 milyar dolar. Onun için bu dönüşüm 10 seneye yayılmalı. Senede 30-40 milyar dolar yatırımla bunu kademe kademe tamamlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.



Kentsel Dönüşüm dâhilinde binaların güçlendirilmesinn söz konusu olduğu aktaran Ayhan Güleryüz, şunları kaydetti:



“Ben güçlendirmeye katılmıyorum. Bir kere, güçlendirme çok masraflı. Bunun yerine binalar yıkılıp yeniden yapılmalı. Yaşlı bir binayı makyajlasınız da genç görünmez. Çünkü onun yaşı kendisinde gizli. Malzeme yormuştur, onu. Tabii mühendislik adına güçlendirilen bina teorik olarak ayakta tutulabilir ama bana göre yıkılıp yeniden yapılması en doğru adımdır.”



Son tahlilde güçlendirme işine girmeyelim, yeniden yapalım. Teknik ve mühendislik değişiyor. Zamana uygun, modern malzemelerle yapılaşmaya imkân tanıyalım.”
banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
22°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:34
Güneş 06:07
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:57
Yatsı 21:24