banner38

banner31

Orman ürünleri sektörü paydaş çalıştayı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliği ile BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz salonda Orman Ürünleri Sektörü Paydaş Çalıştayı düzenlendi.

DİĞER 04.06.2022, 12:46
Orman ürünleri sektörü paydaş çalıştayı
banner40

Orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firma ve kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı çalıştayda sektörde yaşanan sorunlar ele alınırken üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik çözümler masaya yatırıldı.

Orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firma ve kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı çalıştayda sektörde yaşanan sorunlar ele alınırken üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik çözümler masaya yatırıldı.

Çalıştay açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, “Artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte doğal kaynaklara duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmakta. Bu doğal kaynakların en önemlilerinden biri ormanlar ve ormanlardan elde edilen orman ürünleridir. Birçok endüstriye yarı mamul veya ham madde olarak girdi sağlaması nedeniyle orman varlığı ülkelerin ekonomik kalkınmalarında oldukça önemli bir yer teşkil etmekte. Nitekim ağaç, orman ve kağıt ürünleri sektörünün küresel büyüklüğü günümüzde 2.1 trilyon dolar iken 2030 yılı üretim rakamlarının 3.5 trilyon dolara ulaşması öngörülmekte” ifadelerini kullandı.

Özellikle son 20 yılda ormanlarda yapılan planlı ve teknik müdahaleler ile orman alanlarının arttığını dile getiren Bursa Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, “Ormanlarımızda yapılan gençleştirme ve bakım çalışmaları ile alınan etalar ve buna bağlı olarak da orman ürünleri sektörünün ihtiyacı olan endüstriyel odun üretimi arttı. Son 10 yıl verilerine bakıldığında Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüzün endüstriyel odun üretiminin 2012 yılında 562 bin metreküp iken 2021 yılı sonu itibari ile 1 milyon 524 bin metreküpe yaklaştığını görüyoruz. Yine dikili satış üretimimiz 88 bin metreküpten 618 bin metreküpe ulaştı. Lif yonga üretiminde de beş katı oranında artış sağlandı. 2012’de yüzde üç seviyelerinde olan sınır tomruk üretiminiz 2021 yılı sonunda yüzde on beşlere çıkardık. Sektörün ihtiyacı olan ürün ve çeşitlerini, piyasa istekleri ve talebine uygun olarak üretmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Mobilya endüstrisi olarak Bursa’nın, Türkiye’de üretilebilecek katma değeri en yüksek mobilyayı üreten şehirlerden biri olduğunu vurgulayan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Osman Aybil, “En çok katma değeri bir üretiyoruz. Bizim tek kaynağımız ormanlar. Bu kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek üzere buradayız. Bu yönüyle bu çalıştay bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Orman varlığının korunması ve güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Artan insan nüfusuna bağlı olarak insan dışı tüm canlıların miktarında bir azalma söz konusu. Maalesef ormanlar bu anlamda en çok zarar gören alanlar. Çok az ürünle yaşama kabiliyetine sahip insanın sonsuz üretime başlaması ürün çeşidinin aşırı artmasına ve buna bağlı olarak da kaynakların azalmasına neden olmakta. Orman endüstrisine bağlı tüm sektörler ciddi bir rekabet içinde. Hammadde ve enerjide dışa bağımlılık nedeniyle maliyetler ciddi oranda yükselmiş durumda. İvedilikle orman teşkilatımızın uygulamaları ile ormanlarımızı koruyup geliştirmeli ve tahrip etmeden sektörü beslememiz gerekiyor.

Bursa Teknik Üniversitesi olarak tüm akademisyenlerimiz, fiziki mekânlarımız ve laboratuvarlarımız ile hizmete açığız. Firma ve kurumların yapacağı çalışma ve projelerde bize gelmesi ve bizden talepte bulunması bizim için çok değerli. Üniversite-sanayi iş birliği konusunda sürdürülebilir iletişime açık başarılı bir akademik kadroya sahibiz. Firmaların bu avantajı kullanmasını isteriz” şeklinde konuştu.

Çalıştay süresince gerçekleşen toplam 12 oturumda kamu kurumları ve firma temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26