banner38

banner31

banner41

MÜSİAD Bursa ‘Zimem’le ihtiyaç sahiplerine ulaştı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Osmanlı Devleti’nde en önemli dayanışma ve yardımlaşma geleneklerinden biri olan Zimem (veresiye) Defteri uygulaması ile ihtiyaç sahiplerine ulaşarak borçlarını kapattı.

DİĞER 13.04.2022, 18:00
MÜSİAD Bursa ‘Zimem’le ihtiyaç sahiplerine ulaştı
banner40

Osmanlı İmparatorluğunda ramazan ayında hayırseverler esnafları dolaşır, Zimem (veresiye) Defteri denilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. Yardımlaşma ve vakıf medeniyeti anlayışıyla inşa edilen gelenekler arasında bulunan Zimem Defteri uygulamasıyla hayırseverler kimin borcunun ödediğini bilmiyor, borçlu olanın da borcunun kim tarafından ödendiği bilinmiyordu.

“Sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek” anlayışıyla yıllarca yaşatılan bu kadim geleneği sürdüren ve gelecek nesillere aktarmak hedefiyle çalışmalarına devam eden MÜSİAD Bursa Şubesi de, bakkallara borçlarını ödemekte zorluk yaşayan ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödedi.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN BORÇLARI ÖDENDİ

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Erol Bodur ve yönetim kurulu üyeleri, Osmangazi ilçesinde yer alan Demirtaş Dumlupınar, Fatih ve Soğanlı mahallelerinde tespit edilmiş bakkallara ve bir eczaneye giderek, borçlarını maddi yetersizlikler nedeniyle ödeyemeyen ihtiyaç sahibi vatandaşların borçlarını kapattı.

“Zimem Defteri” geleneğinin yaşatılmasının önemine değinen MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Erol Bodur, “İslamiyet'in pak sinesinden aldığı ilhamla ‘Yardımlaşma ve Vakıf Medeniyeti’ inşa eden Osmanlı'da en önemli geleneklerden biri de Zimem Defteri uygulamasıydı. Osmanlı'da varlıklı kişiler bu uygulama ile borçlarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşardı. MÜSİAD Bursa, üyeleriyle birlikte küçük esnafın zimem (veresiye) defterlerinde biriken ödeme zorluğu çeken müşteri borçlarını ödeyerek Osmanlı'dan tevarüs edilen geleneği sürdürüyor. Osmanlı’dan bize miras kalan ‘Zimem Defteri’ geleneğini hala yaşatıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu mana ve ruhla, MÜSİAD ailesinin her bir ferdini, iş insanlarımızı, dostlarımızı, kardeşinin derdiyle dertlenmeyi görev bilen herkesi, Zimem Defteri uygulamasına katkı sunmaya davet ediyoruz“ dedi.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50