banner31

banner29

KVKK’yı önemsemeyen kurumlar tehlike altında

Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, Kişisel Verileri Koruma Kanunu sorumluluklarının eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, kurallara uymayan kurum/kuruluşların cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

DİĞER 19.03.2021, 13:34
KVKK’yı önemsemeyen kurumlar tehlike altında

Ülkemizde 2016 yılında yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, özel hayatın gizliliği kapsamında kişilerin mahremiyetinin korunması ve anayasal güvence altınına alınması amacıyla yapılmış bir düzenlemedir.

İlgili kanunda belirtilen sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kamu kurumları ve özel sektörün üst yöneticileri ve sorumluları hakkında, idari para cezalarının dışında Ceza Kanunu kapsamında çeşitli cezalar da bulunmaktadır.

Bu noktada, kurumlar açısından KVKK usul, esas ve kurallarına tam uyum son derece önem taşımaktadır. Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, kanuna uyma yükümlülüğü taşıyan tüm organizasyonların Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun (KVKK) sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmesi gerektiğini belirterek, kurallara uymayanların cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kanunda belirtilen sorumluluk ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Akın, yerine getirmeyen sorumlular hakkında cezaların bulunduğuna dikkat çekti.

HERKES PARA CEZALARI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

KVKK uyum sürecinde Aydınlatma Yükümlülüğü’nün oldukça önemli olduğunu dile getiren Akın, “Kanunun veri sorumlusuna yüklediği en önemli yükümlülük aydınlatma sorumluluğudur. Veri sahibi olan kurumlar veriye temas ettiği noktada aydınlatmalı, aydınlatma ve gerekli hallerde açık rıza alma işlemlerinde zorunlu olarak teknolojiden yararlanmalıdır. Kurumun veri yaşam döngüsüne uygun olarak kişisel veri işleme envanteri hazırlanmalı ve bununla paralel olarak son kayıt tarihine kadar VERBİS kaydı yapılmalıdır” dedi.

Bu nedenle Aydınlatma konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Akın, bu cezaların veri ile temas edip kanunu ihlal eden herkes için geçerli olduğunu belirterek, “Özel şirketlerde kurallara uyulmaması halinde idari para cezasını patron ödüyor. Örneğin belediyelerde ise herkes sicillerine işlenecek disiplin cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle KVKK konusunda oldukça hassas olunması gerekiyor” diye konuştu.

KİŞİSEL VERİ İLE TEMAS EDEN TÜM ÇALIŞANLARA UYARI!

Kanunda aydınlatma, veri güvenliğini sağlama, kurul kararlarını yerine getirme, veri sorumluları siciline kayıt ve bildirim yükümlülüklerine aykırı davranılmasının kabahat olarak düzenlendiğini ifade eden Akın, şöyle devam etti: “Kurul tarafından belirlenecek idari para cezası yaptırımına bağlanmıştır. Her ne kadar idari para cezaları, veri sorumlusu olan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında uygulanacak olsa da kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili duruma da açıklama getirilmiştir. Söz konusu kabahatlerin kamu kuruluşları bünyesinde işlenmesi halinde, kurulun yapacağı bildirim üzerine, ilgili kamu kurum ve kuruluşunda görev yapan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında disiplin hükümlerine göre işlem yapılacaktır. İlgili kurumlar yaptıkları soruşturmanın sonuçları hakkında Kurula bilgilendirme yapmak zorundadır. Bu kapsamda, belediyelerde sadece belediye başkanı ve ilgili dair başkanları değil kişisel veri ile temas eden tüm çalışanlar ilgili disiplin hükümleri ile karşı karşıya kalabilirler.”

VATANDAŞ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR

Belediyeler tarafında vatandaşların KVKK ihlali nedeni ile zarara uğraması halinde belediyeye tazminat davası açabileceğini dile getiren Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, vatandaşın tazminat talebinde haklı olması halinde belediyenin bu zararı karşılaması gerektiğini söyledi. Akın, belediyelere de KVKK konusunda destek olduklarını belirterek, “Teracity Yazılım Teknolojileri’nin yerli teknolojilerle geliştirilen bütünleşik araçlar yazılımı Bilimp ile belediyelerin yanındayız. Bilimp KVKK Aracı; KVKK uyumluluğu için yapılması zorunlu hukuki ve teknik süreçleri kolaylaştıran ve sürdürülebilir bir yapı sağlamak için geliştirilen en kapsamlı yazılımdır. Belediyelere bu konuda kapsamlı bir çözüm sunuyoruz” dedi.

BİLİMP, TÜM KVKK İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR

“Bilimp ile KVKK uyumluluğu çok kolay ve kullanışlı” diyen Akın, şöyle devam etti: “Bilimp KVKK’da yer alan idari ve teknik tedbirlere ait süreçleri yönetir ve sürdürülebilirlik sağlar. Yazılımımız ile süreç oldukça kolay ve güvenilir bir şekilde yönetilebilir. Bilimp tüm KVKK ihtiyaçlarını karşılıyor ve cezai yaptırımlardan kurtarıyor.”

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
23°
parçalı az bulutlu