banner38

banner31

banner41

Kentsel dönüşüm, sanata ilham oldu

Bir dönem ülkemizin bir numaralı gündem maddesi olan ancak yanlış uygulamalar, çözüme kavuşamayan sorunlar, eksik yasal düzenlemeler ve art niyetli kişiler sebebiyle bir türlü istenilen uygulamaların hayata geçirilemediği kentsel dönüşüm konusu, tez, panel ve makalelerden sonra filmlere, kitaplara ve şarkılara konu olmaya devam ediyor.

DİĞER 09.10.2020, 15:26 09.10.2020, 15:50
Kentsel dönüşüm, sanata ilham oldu
banner40

Kentsel dönüşüm kavramı ilk olarak Avrupa’da II. Dünya Savaşı sonrasında yıkılan kentleri yeniden inşa etme sürecinde geliştirilen müdahaleler için kullanılırken ülkemizde 2000’li yılların başında kullanılmaya başlandı. 2011 yılında yaşanan Van depreminin ardından 2012 yılında depreme yönelik olarak hazırlanan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile birlikte ‘Kentsel Dönüşüm’ kavramı iyice gündemimize girmiş oldu. Bu yıldan sonra özellikle sağlıksız yapı stoğunun çok daha fazla olduğu büyükşehirlerde kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaya başlandı. Kentsel dönüşüm süreci zaman zaman kesintiye uğrasa da yaşadığımız şehirlerde halen devam eden projeleri görebiliyoruz.

Devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarından memnun olanlar da var memnun olmayanlar da. Ancak gerçek olan bir şey var ki müteahhit, vatandaş ve sektör açısından yorucu bir süreci barındıran kentsel dönüşümler, tezlere, kitaplara, filmlere ve şarkılara ilham oluyor. Bu kapsamda sizler için kentsel dönüşüm konusunu işleyen eserleri derleyelim istedik:

Kentsel Dönüşümü Konu Edinmiş Kitaplar:

1 – Tüm Yönleriyle Kentsel Dönüşüm – Av. Şenol SALTIK

Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Yasal Dayanakları, Riskli Yapı ve Riskli Alan Kararlarına Karşı Hukuki Başvuru Yolları, İnşaat Sözleşmesi Düzenlenirken Dikkat Edilecek Hususlar, Riskli Yapı Kararına İlişkin Tüm Süreçler, Kentsel Dönüşüm Konusunda Güncel Yargıtay ve Danıştay İçtihatları, Örnek Dilekçeler ve İhtarnameler, Riskli Alan Uygulamalarına İlişkin Yasal Süreçler

2 - Milyonluk Manzara Kentsel Dönüşüm – Semih AKŞEKER

Bu kitaptaki fotoğraflar ve yazılar, farklı cephelerden, farklı dillerle, kentsel dönüşüm konusuna bakıyor. Fotoğraflar, kentsel dönüşüm manzarasını görkemli tekinsizliğiyle gözümüzün önüne seriyor. Akademisyenler, mimarlar, gazeteciler, kentsel dönüşümün analizini yapıyor. Edebiyatçılar, hissedilen kentsel dönüşümü anlatıyor.

3 – Türkiye’de Arsa Düzenlemeleri ve Kentsel Dönüşüm – Prof. Dr. Nihat Enver ÜLGER

Kitap, arsa düzenlemeleri ve kentsel dönüşüm uygulamaları için yasal dayanaklar ve uygulama örnekleri incelenerek ülkemize özgü, kabul edilebilir, yeni bir uygulama modeli önermek ve buna ilişkin ölçütler sunuyor.

Kentsel Dönüşüm Konulu Filmler:

1 – Agoraphobia

Uluslararası bir grup mimar ve şehir plancısından oluşan araştırma ekibinin Türkiye’nin üç büyük kenti Ankara, İstanbul ve Bursa’ya doğru yaptıkları yolculuğun hikâyesi anlatılıyor. Film, araştırmacıların üç kentte gerçekleşmekte olan kentsel dönüşüm uygulamaları üzerine yürüttükleri çalışmayı konu alıyor.

2 – Saf

Dönüşen kentler mi, yoksa insanlar mı? Şehir bizi sürekli dışımızdaki güçlerle savaşmaya zorlarken aslında biz kendimiz neye dönüşüyoruz? Kötülere direnirken aslında biz kendimiz ne kadar iyi ve saf kalabiliyoruz? Yönetmen Ali Vatansever’in bu filmi, bir yandan izleyiciyi bu sorularla baş başa bırakırken bir yandan da filmin kahramanları ile birlikte dokunaklı bir yolculuğa çıkarıyor.

Kentsel Dönüşüm Konulu Şarkılar:

1 - İkiye On Kala - Kafamda Kentsel Dönüşümler

Sözü ve müziği Uras’a ait olan ve İkiye On Kala grubu tarafından seslendirilen şarkının klibi Youtube’ta 52 milyon kişi tarafından izlenmiş durumda. İnşaata ve süreçle ilgili duruma pek değinmese de kentsel dönüşüm kavramını metaforik olarak işliyor.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
12°
az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52