banner38

banner31

Bursa rekabet gücünü Ar-Ge’yle artırıyor

Sanayi üretiminin kalbi olan Bursa, son dönemde yaptığı Ar-Ge, inovasyon ve tasarım konusundaki ataklarla kendisinden söz ettirmeye devam ediyor. Türkiye’nin ilk yerli otomobili TOGG’un da üretim yerine ev sahipliği yapacak olan Bursa, üretim gücünü, kültür ve birikimini daha da pekiştirecek.

DİĞER 08.10.2020, 13:06 08.10.2020, 13:25
Bursa rekabet gücünü Ar-Ge’yle artırıyor
banner40

Özel ve kamu kurumlarının Bursa sanayisine güç katan çalışmaları, Ar-Ge ve inovasyona yaptıkları yatırımlarla Bursa, uluslararası rekabetteki gücünü daha da artıracağa benziyor. Uzmanlar Bursa'daki Ar-Ge yatırımlarını değerlendirerek firmaların çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Çilek Mobilya Ar-Ge Tasarım ve Merkezleri Genel Müdür Yardımcısı Murat BULCA

Özgün ve işlevsel mobilya ürünlerini tasarlamak, tasarım çalışmaları sonucunda elde edilen çıktıları son teknoloji ile kurulan tesisimizde en verimli şekilde üretmek ve sektöründe uzmanlaşarak ulusal ve uluslararası pazarda her anlamda fark yaratmak amacı ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimizi kurduk. Ar-Ge merkezimiz 2015 yılında, Tasarım Merkezimiz de 2016 yılında İnegöl de yer alan işletmemiz bünyesinde faaliyete geçmiştir.  Ekibimizin çoğunluğu tasarımcı ve araştırmacı olmak üzere Ar-Ge Merkezimizde 29, Tasarım Merkezimizde 26 personel bulunmaktadır. Daha çok müşterinin sesini dinleyerek, onların ihtiyaçlarını analiz ederek, kullanıcılar ile çeşitli etkinlikler ve workshop çalışmaları yaparak bebek, çocuk ve gençlere özgün tasarımlar gerçekleştirmekteyiz. Tasarımı yapılan ürünlerin, üretim sistemleri tasarımı IT ile desteklenerek en verimli ve rekabetçi bir şekilde üretilmesi için faaliyetler gerçekleştirilerek ülke ekonomisine katkıda bulunulmaktadır. Rutin yapılan işler sistematik hale getirerek daha verimli iş çıktıları elde ettik. Bu kapsamda yaptığımız çalıştaylarda disiplinler arası çalışanlarımızı bir araya getirerek fikirlerinin projeye dönüşmesini sağladık. Bursa ve çeşitli illerdeki üniversiteler ile işbirlikleri yaparak yüksek katma değerli, yenilikçi ve işlevsel projeler gerçekleştirdik. Nitelikli projeler sonucunda ortaya çıkan çıktılarımızı fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında ulusal/uluslararası patent ve tasarım tescil ile koruma altına aldık.Bursa da Ar-Ge ve Tasarım merkezi olan bu firmalar hem Bursa'ya hem de ülkemize ciddi bir katma değer sunmaktadır. Biz de mobilya sektöründe ilk Ar-Ge ve Tasarım merkezi olarak Bursa’nın marka değerine katkı sağladık. Ar-Ge ve Tasarım merkezleri, hep daha iyiye ulaşmayı hedefleyerek, özellikle Üniversite - Sanayi İşbirliği sinerjisi ile ülke ekonomisine katkı sağlamalıdır. Ülkemizde üretim ve ihracatın hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi adına sorumluluk taşımalıyız.

Hedef Patent Genel Müdürü Semra BAYKAN

Bursa, kuşkusuz ki Ar-Ge, inovasyon ve tasarım konusunda Türkiye’de ki öncü şehirlerden biri. Bir sanayi şehri olduğu için özellikle otomotiv yan sanayi ve makine alanında pek çok ar-ge çalışması ve sonucunda tescil işlemleri yapılıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 2019 yılında toplam 8126 adet patent başvurusu yapılmıştır. Bu başvurularda 3356 adetle İstanbul birinci sıradayken, 985 ile Ankara ikinci, 525 adet ile Bursa üçüncü sırada yerini almıştır. Faydalı model başvurularında da ise 2019 yılı toplam başvuru sayısı 2906 adet iken, 1064 adet ile İstanbul birinci sırada, 248 adet ile Ankara ikinci sırada, 234 adet ile İzmir üçüncü sırada, 229 ile Bursa dördüncü sıradadır. Tasarım Tescilinde ise 8529 başvurudan 719 adet ile Bursa üçüncü sırada. İlk 5 aylık raporlara bakıldığında da Türkiye’de meydana gelen artışlar Bursa’da senkronize olarak artış göstermiştir. İlk 5 ayda Bursa’da ki patent sayısı 150 iken Faydalı Model sayısı 77 de kalmıştır. Patent sayısının Faydalı Modelden fazla olmasının sebebi; patente verilen teşvikler, faydalı modele getirilen araştırma zorunluluğu ile başvuru yapılacak buluşların daha katma değer taşıyacak buluşlar olma gerekliliğidir. Buluşların katma değeri arttıkça patent başvurusuna olan talepte artmıştır.

Bursa Ar-Ge merkezi sayısıyla Türkiye’de 2 sıradadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de toplam 1238 adet Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Bunun 130 adeti Bursa’dadır. Yine Türkiye de bulunan 372 Tasarım merkezinin 28’i Bursa’dadır. Bursa tasarım ofisleri tarafında Türkiye’de 4. Sıradır. Tasarım ofislerinde tekstil firmaları en çok bu anlamda yatırım yapan sektördür. Bir tekstil şehri olan Bursa’da bu sayıların artmasını umuyoruz.

Hem Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin kurulumu ile ilgili hem de patent, faydalı model ve tasarım başvuru ücretleri ile ilgili pek çok devlet desteği bulunmaktadır. Öncelikle TÜBİTAK’ta Ar-Ge için pek çok farklı destek programları mevcuttur. 

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
19°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29