banner38

banner31

Bursa'da zeytin üreticilerine uygulamalı eğitim

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından don nedeniyle zarar gören zeytin ağaçlarının verim düşüklüğünü aza indirmek için zeytin üreticilerine verilen eğitimler Mudanya ve Nilüfer'le devam etti.

DİĞER 26.03.2021, 11:39 26.03.2021, 11:56
Bursa'da zeytin üreticilerine uygulamalı eğitim
banner40

Bursa İli tarımsal üretimi içerisinde önemli bir paya sahip olan sofralık zeytin üretiminde 2020 yılı verilerine göre 115.072 ton olarak gerçekleştirerek,Türkiye’de 2. sırada yer almıştır.

Bursa'da geçtiğimiz aylarda kar yağışı ile birlikte sıcaklığın zaman zaman eksi değerlere düşmesiyle İl genelinde don olayı yaşanmış ve zeytin ağaçlarında zarar meydana gelmiştir. Kış mevsimine girerken havaların ılıman geçmesi nedeniyle bitki su oranı yüksek olduğundan donun etkisi bazı alanlarda yüksek seviyelere çıkmıştır. Oluşan don afeti sonrası bölgesel farklılıklar olacak şekilde, kısmen 1 yaş sürgünlerde çatlama ve kabuk soyulmaları, bazı bölgelerde daha yaşlı sürgünlerde ve odunlaşmış dallarda kabuk çatlak zararı ve bu etkilere bağlı olarak yapraklarda kuruma ve dökülmeler meydana gelmiştir. Bu nedenle önümüzdeki üretim sezonunda verim kayıplarının olacağı tahmin edilmektedir.

Don zararının etkisini azaltmak amacıyla zeytin bahçelerinde yapılması gereken bakım işleri ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzün konu ile ilgili uzmanları ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından Mudanya ve Nilüfer ilçelerimizde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışması yapıldı. Eğitimlerde budama, gübreleme, ilaçlama ve alınacak kültürel önlemler konusunda çiftçilerimiz bilgilendirildi.

Eğitimlere Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, İl Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN, Mudanya ve Nilüfer İlçe Müdürleri, Teknik personeller, Mudanya ve Nilüfer Ziraat Odası Başkanları, Marmarabirlik Mudanya Koop. Başkanı, Muhtarlar ve Zeytin Üreticileri katıldı.

Eğitimde konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL; “19 Ocakta yaşanan don olayı sonrasında üreticilerimizin yaşadıkları zararı en aza indirmek adına İl Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Bu kapsamda; kuruyan ağaçlar ve meyve gözlerinde oluşan olumsuz etkilerin enlerin en aza indirilmesi için eğitim çalışmalarını yürütebilmek için Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden talepte bulunduk. Zeytin hasarının fazla olduğu ilçelerde arkadaşlarımız eğitimler düzenleyeceklerdir. Umarız beklediğimizden ya da gördüğümüzden daha az bir hasar ile karşılaşırız ve önümüzdeki yıllarda tekrar ürün almaya başlarız. Geçmiş olsun dileklerimi tekrarlıyor ve bereketli bir yıl dilyorum.”

Zeytincilik konusundaki çalışmalarımız Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılacak eğitimlerle devam edecektir.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
13°
parçalı az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19